HAZA KÜLFÖLD Győzött a Fidesz-KDNP koalíció

Győzött a Fidesz-KDNP koalíció

1083
hirdetés
45035Az április 6-án lezajlott országgyűlési képviselőválasztás eredményeinek feldolgozása még tart, de már valószínű, hogy szorosan meglesz a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP koalíciónak a magyar országgyűlésben. Ehhez hozzájárulnak a határon túli szavazatok is. Összesen négy pártalakulat, illetve koalíció jutott be az országgyűlésbe: a FIDESZ-KDNP, aKormányváltó Baloldali Összefogás nevű MSZP-Együtt-DK-PM-MLP koalíció, a Jobbik és az LMP. Az országos listás szavazás eredménye 98,25%-os feldolgozottságnál: FIDESZ-KDNP 44,46%, MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 26,00%, Jobbik 20,60% és az LMP 5,27%

Az egyéni és a listás szavazás eredményeit összesítve a Fidesz-KDNP koalíció minden valószínűség szerint 133 képviselőt ültethet be a parlamenti padsorokba, a Baloldali Kormányváltók 38 képviselőt, a Jobbik 23, az LMP pedig 5 képviselőt.
„Új és nagyszerű korszak kapujában állunk mindannyian, lépjünk be együtt” – foglalta össze a választás eredményét győzelmi beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap este. „Minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk” – mondta Orbán. Szerinte a győzelem eget rengető, hogy ezt megérdemelte-e a Fidesz, azt majd az Isten eldönti, de az biztos, hogy megdolgoztak érte.
Orbán szerint a választási eredmény európai rekord, ami azt bizonyítja, hogy a magyar egységes nemzet. A választási eredménnyel a szavazók az elmúlt négy év vitáit egyértelműen lezárták. Két dologra mondtak nekem a választók szerinte: a gyűlöletre, mert a gyűlölet nem pálya; és nemet mondtak az Európai Unióból való kilépésre is. A miniszterelnök köszönetet mondott a választójogukkal élő szavazóknak, az aktivistáknak, a családtagoknak, s kiemelte azt is, hogy most először szavazhattak a határon túliak.
A parlamenti választás eredménye súlyos kudarc a kormányváltóknak, benne az Együtt-PM-nek, és súlyos csalódás a választóknak – mondta Bajnai Gordon vasárnap éjjel Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai székházában. Az Együtt-PM vezetője elmondta: elemezni kell az okokat. Ezek közül szerinte az egyik, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak, a másik azonban az, hogy a Fidesz „manipulált, aljas választási rendszert alakított ki”.
„Küzdelmünk ma este vereséget szenvedett, a kormányváltók ellenzékben maradnak. Ettől azonban nem változott meg, hogy mit gondolunk: azokkal vagyunk együtt, akik egy másik Magyarországban hisznek” – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap késő este tartott beszédében pártja választási központjában. „Tiszteletben tartjuk a választók akaratát, de ettől ezt a hatalmat még soha nem fogjuk legitimnek tekinteni, a szó történelmi, morális értelmében” – hangsúlyozta Gyurcsány, aki végül azt is megjegyezte, Végül azt is megjegyezte, hogy nem fogja bántani Mesterházyt, Bajnait vagy Fodort. „Lehet, hogy egyikünk-másikunk nem tette jól a dolgát, de tisztességgel tette” – fűzte hozzá.

„Magyarországon ma egy fontos választás zajlott, amelybe első alkalommal tudtak szervesen bekapcsolódni a külhoni magyarok is. Gratulálok Magyarország új kormányának, és azt kérem tőlük, ne feledkezzenek meg a felvidéki magyarokról, mi mindig is a magyar nemzettest szerves részének éreztük és érezzük magunkat” – jelentette ki Csáky Pál, az MKP EP-listavezetője a magyarországi parlamenti választás eredményei kapcsán. Csáky szerint érdekünk, hogy egy megerősödő és felemelkedő Magyarország a mi sorsunkat is jobb irányba fordítsa, közös érdekünk, hogy a magyarság újra olyan politikai és gazdasági pozíciót vívjon ki magának, amely tiszteletet ébreszt mindenkiben. „Egyúttal szeretném a felvidéki magyar választók figyelmébe ajánlani a magyarországi részvételi arányt. Minden választás a demokrácia ünnepe, s a magára valamit is adó polgár önbecsülése okán részt kell, hogy vegyen rajta. Hat hét múlva egy újabb választás vár mindannyiunkat Magyarországon és Szlovákiában is: az Európai Parlamentbe való választás. Egy jobb Európában csak úgy reménykedhetünk, ha május 24-én élünk alkotmányos jogunkkal” – fűzte hozzá Csáky.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA jogfosztott felvidéki magyarok Vácott szavaztak
Next articleVálasztás 2014 – Orbán Viktor: győztünk!