HAZA BELFÖLD Zeman: Szlovákia megelőzte Oroszországot és beérte az USA-t

Zeman: Szlovákia megelőzte Oroszországot és beérte az USA-t

795
hirdetés

Konfliktusmentes, ám a kölcsönös együttműködés terén sok kihívást tartogat Szlovákia és Csehország kapcsolata – ebben értett egyet csütörtöki pozsonyi találkozóján Milos Zeman cseh és Ivan Gasparovic szlovák államfő.

    A cseh államfő bemutatkozó, kétnapos hivatalos látogatás keretében érkezett Pozsonyba, ahol elsőként szlovák partnerével, Ivan Gasparovic köztársasági elnökkel tárgyalt.
    A két államfő találkozóját követő sajtótájékoztatón Milos Zeman gratulált Ivan Gasparovicnak ahhoz, hogy Szlovákiának sikerült jelentős mértékben megelőznie Oroszországot és beérnie az USA-t. Konkrétan a Csehországba áramló külföldi befektetések arányában – pontosított Milos Zeman.
    Rámutatott: a két ország között nincsenek vitás kérdések, az utolsó – a két ország közös vagyonának elosztását érintő – konfliktust 12 évvel ezelőtt sikerült lezárni. „Ezzel a döntéssel kapcsolatban azóta az egyik fél részéről sem hallani tiltakozó hangokat” – fogalmazott.
    A cseh kormányfő szerint bár a közös csehszlovák állam kettéválása óta hagyományosnak számít, hogy Csehország, illetve Szlovákia állam- és kormányfői elsőként a szomszédos országba látogatnak, mostani útja mégsem csupán a hagyományok megtartásáról szól, hanem az átlagon felülemelkedő kapcsolatokat jelzi. Ennek tekintetében mindkét államfő megegyezett abban, hogy a kölcsönös együttműködés fejlesztése még sok kihívást tartogat.
    Az együttműködés fejlesztésének összefüggésében Milos Zeman a vasúti teherszállítást bonyolító szlovák Cargo vállalatot hozta fel példaként. Megjegyezte: úgy véli, a szlovák és a cseh partnervállalatok együttműködésének szorosabbra fűzése által egy közép-európai és európai szinten egyaránt „komoly játékos” jöhetne létre.
    Ivan Gasparovic az együttműködés fejlesztése kapcsán a közlekedés, a közúti infrastruktúra, valamint a védelem terén megvalósítandó közös beruházások fontossága mellett állt ki, a jövő prioritásának nevezve azokat.

MTI

hirdetés