HAZA BELFÖLD Indokolatlanul kérhettek adatokat a mobilszolgáltatók ügyfeleiről a szlovák hatóságok

Indokolatlanul kérhettek adatokat a mobilszolgáltatók ügyfeleiről a szlovák hatóságok

852
hirdetés

Vélhetően nem csupán indokolt esetekben kértek le személyes információkat a szlovákiai mobilszolgáltatók ügyfeleiről és viselkedési szokásairól a szlovák hatóságok az elmúlt években – közölte egy szlovák jog és fogyasztóvédelmi szervezet megállapításai kapcsán a pozsonyi sajtó.

    A civil szervezet (European Information Society Institute – EISI) megállapításai szerint az elmúlt évek során többször is volt olyan eset, amikor a szlovák hatóságok a szervezet vélekedése szerint indokolatlanul és a szükséges bírósági jóváhagyás hiányában jutottak olyan személyes információkhoz, amelyeket a vonatkozó jogszabályok előírása alapján a mobilszolgáltatók gyűjtöttek ügyfeleik viselkedési szokásairól és az általuk megvalósított kommunikációról.
    A pozsonyi Sme a téma kapcsán közölt írásában a szlovák közlekedési és távközlési tárca adatai alapján arra mutat rá, hogy a tavalyi évben a szlovákiai mobilszolgáltatók közel 16 ezer olyan hatósági kérvénynek tettek eleget, amely az ügyfeleik által megvalósított elektronikus kommunikációról szóló információk, többségében híváslisták kiszolgáltatására irányult. A lap állítása szerint ugyanezen időszak alatt az ezeknek az adatoknak a kiszolgáltatásához szükséges engedélyekből, csupán 2600-at adtak ki az erre feljogosított bíróságok.
    Az említett információk gyűjtésére a mobilszolgáltatókat Szlovákiában már néhány éve egy EU-s jogszabály alapján hatályosított törvény kötelezi. Az így felhalmozott adatok kiszolgáltatását azonban a vonatkozó törvény alapján csupán bűnszervezetek és a terrorizmus elleni harc összefüggéseiben bírósági jóváhagyás mellett kérhetik és kaphatják meg a hatóságok. Egy másik jogszabály alapján azonban a rendőrség más bűncselekmények kivizsgálása, illetve eltűnt személyek utáni nyomozás során is kérhet az ügyfeleikről rendelkezésre álló adatokat a mobilszolgáltatóktól.
    Az EISI szerint a mobilszolgáltatók számára valószínűleg átláthatatlanok a vonatkoztatható törvényi szabályozásokban tapasztalható megállapításbeli eltérések, és ez lehet az egyik lehetséges oka annak, hogy az ügyfelek adatai olyan esetekben is a hatóságokhoz kerültek, amikor az a szervezet szerint nem lett volna indokolt.
    Robert Kalinák, a szlovák belügyi tárcának az ügy kapcsán a Sme által megszólaltatott vezetője azt mondta: meglepetésként érte a fennálló helyzetről szóló hír, ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a helyzetet a készülőben lévő, a hatósági lehallgatásokat szabályozó új törvény által rendeznék.

MTI

hirdetés
Previous articleZeman: Szlovákia megelőzte Oroszországot és beérte az USA-t
Next articleXII. VOX HUMANA a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválja