HAZA GAZDASÁG Vlčan: Nem szennyezett a gútai malomból származó liszt

Vlčan: Nem szennyezett a gútai malomból származó liszt

775
hirdetés

A gútai malomban végzett ellenőrzés igazolta, hogy az ott készített liszt nincs szennyezve peszticidekkel, sem más káros anyagokkal, semmi ok, hogy az emberek ne vásároljanak gútai lisztet – tájékoztatott Samuel Vlčan megbízott földművelési miniszter.


Vlčan elmondta, az összes ukrajnai szállítmányt ellenőrizték és nem találtak szennyeződést. „Egyetlen kilogramm lisztet sem kell kivonni a forgalomból. Az ellenőrzéseket folytatjuk, és továbbra is érvényes az ukrajnai gabonabehozatali tilalom” – mondta a miniszter.
Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatójának beszámolója szerint a gútai malom 26 fajta lisztjét ellenőrizték, továbbá ötféle gabonamintát a malomban levő készletből. „Egy mintát leszámítva, amelyre figyelmeztettünk, minden a határértékeken belül van” – erősítette meg Bíreš. Az egy szennyezett minta 1500 tonna ukrajnai gabonából származott, a felügyelet április közepén vette a mintát, és peszticid maradványokat talált, ami az EU területén be van tiltva.
A malom a saját mintaellenőrzései alapján fellebbezett, ezért egy ellenőrző mintavétel fog dönteni. „Az Európai Bizottság koppenhágai ellenőrző laboratóriumához fordultunk, elvégzi az ellenőrzést. A mintának szerdáig kellene megérkeznie Koppenhágába, és néhány napon belül megkapjuk az eredményt” – mondta Bíreš. A végleges döntésig a kérdéses szállítmány zárolva van.
A felügyelet országszerte folytatja az ellenőrzéseket, és kiterjesztette azt a csirkehúsra is, mivel jelentős belőle a behozatal.

TASR

hirdetés
Previous articleA minőségi párlatokért és a kulturált pálinkafogyasztásért
Next articleJárókelőket támadott meg Ógyallán négy férfi, autóval követték áldozataikat