HAZA SPORT Vízilabda Eb – Aranyérmes és olimpiai induló a magyar női válogatott

Vízilabda Eb – Aranyérmes és olimpiai induló a magyar női válogatott

1197
hirdetés
Belgrád, 2016. január 22. A magyar csapat örül a gyõzelemnek nõi vízilabda Európa-bajnokság Magyarország - Hollandia döntõjének végén Belgrádban 2016. január 22-én. A magyar válogatott 9-7-re gyõzött, ezzel aranyérmes lett és olimpiai kvótát szerzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belgrád, 2016. január 22.
A magyar csapat örül a gyõzelemnek nõi vízilabda Európa-bajnokság Magyarország – Hollandia döntõjének végén Belgrádban 2016. január 22-én. A magyar válogatott 9-7-re gyõzött, ezzel aranyérmes lett és olimpiai kvótát szerzett.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar női vízilabda-válogatott nyerte a belgrádi Európa-bajnokságot, ezzel a csapatsportok magyar képviselői közül elsőként kijutott a riói olimpiára.

    Bíró Attila együttese a Kombank Arénában rendezett pénteki fináléban 9-7-re győzte le a holland csapatot.
A magyar női válogatott 1991 (Athén) és 2001 (Budapest) után harmadik alkalommal diadalmaskodott kontinensviadalon.

Eredmény:
nők, döntő:
Magyarország-Hollandia 9-7 (3-3, 1-2, 3-2, 2-0)
———————————————–
Belgrád, Kombank Aréna, v.: Naumov (orosz), Putnikovic (szerb)
góldobók: Bujka, Kisteleki H., Tóth I. 2-2, Antal D., Illés, Takács 1-1, illetve Genee 3, Smit, 2, Megens, Van Der Sloot 1-1

A két csapat tizenkét nappal ezelőtt a csoportküzdelmek nyitófordulójában találkozott egymással, a hollandok akkor úgy nyertek 14-10-re, hogy a mérkőzés egyes szakaszában már nyolc góllal is vezettek. Bíró Attila szövetségi kapitány az olaszok elleni elődöntő után azt ígérte, a gárda most nem fogja elkövetni ugyanazokat a hibákat.
A magyarok két jó védekezés után mindkét támadásukban emberelőnyhöz jutottak, a másodikat Antal Dóra révén ki is használták. A hollandok harmadik akciójukra kerültek fórba, és gyorsan egyenlítettek is. Nem sokkal később megszületett az első akciógól, Kisteleki Hanna hatalmas lövése a felső lécről befelé csorgott a vízen a kapuba, pillanatokkal később pedig már a vele szemben befújt emberelőnyt váltotta gólra a rivális (2-2). Tóth Ildikó harcosságának köszönhetően jöhetett a harmadik magyar emberelőny, Bíró Attila időt kért, a megbeszélt figura végén pedig Illés Anna szerezte meg a vezetést (3-2). A negyed utolsó másodperceiben emberelőnyben támadhatott a rivális, s a dudaszó pillanatában egyenlített.
Két perc telt el a második játékrészből, amikor Bujka Barbara forgatta be emberét, aki szabálytalanul állította meg, az ötméterest pedig a sértett értékesítette (4-3). A hollandok tapadtak,  Yasemin Smit pattintott gyönyörűen Gangl Edina feje fölött a hálóba (4-4), majd ötmétereshez jutottak, de a magyar kapus könnyedén hárította a gyenge büntetőt. A hollandok kezdték átvenni az irányítást, és egy átlövésből megszerezték a vezetést. A magyarok ellen sorozatban fújták be a kontrákat, illetve az emberelőnyöket, ennek ellenére megúszta ezt a néhány percet Bíró Attila együttese anélkül, hogy tetemes hátrányba került volna (4-5).
A nagyszünet után rögtön egyenlített a magyar csapat: Bujka remekül fordult le és lőtt a kapuba (5-5). A túloldalon jött a „szokásos” fór, de a magyar blokkok erdejében elakadt a labda. Az ellentámadásnál létszámfölénybe került a magyar válogatott, a figura végén Takács Orsolya szerezte meg a vezetést (6-5). Ám nem tartott sokáig az öröm, a hollandok fórból egyenlítettek. A magyar csapat mintha kissé fáradt volna, ugyanakkor ez csak támadásban látszódott meg, a védekezésben mindig akadt egy-két besegítő kéz, vagy ott volt a helyén Gangl. Fél perccel a negyed vége előtt emberelőnybe került a magyar csapat, a befejező pedig Kisteleki volt a jobb szélen. A hollandok ugyanakkor újra az utolsó másodpercben szereztek gólt (7-7).
Több mint három perc telt el gól nélkül a zárónegyedből, amikor Tóth Ildikó küzdött hatalmasat centerben és húzta a labdát a kapuba (8-7). Az utolsó percekben emberhátrányok sorát védekezte ki a magyar csapat, a vége előtt fél perccel pedig újra Tóth következett és eldöntötte a finálét (9-7).
„Erre nem lehet előre készülni… A női vízilabda minden szépsége benne volt ebben a mérkőzésben” – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak Bíró Attila, aki hangsúlyozta, hogy elsősorban a fantasztikus védekezés miatt jár a kalapemelés a játékosainak.
„Én hittem a sikerben és a közvetlen környezetem is, de aztán átragasztottam a lányokra, és ők is elkezdtek hinni benne. Persze a hit a győzelmekkel jön meg, mi pedig előbb bejutottunk az elődöntőbe, majd meg tudtuk nyerni a finálét is” – vélekedett a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, hogy elsősorban az olimpiai kvalifikáció volt a céljuk, de természetesen örömmel vették át az Európa-bajnoki aranyérmeket.

Korábban:
a 11. helyért:
Horvátország-Törökország 12-4 (1-1, 4-0, 2-1, 5-2)
a 9. helyért:
Szerbia-Portugália 9-6 (3-1, 3-3, 2-0, 1-2)
a 7. helyért:
Franciaország-Németország 13-9 (2-4,, 6-2, 3-3, 2-0)
az 5. helyért:
Görögország-Oroszország 13-12 (2-3, 3-4, 2-2, 2-0, 4-3) – büntetőkkel
a 3. helyért:
Olaszország-Spanyolország 10-9 (2-3, 2-2, 4-2, 2-2)

A végeredmény: 1. Magyarország (Gangl Edina, Kasó Orsolya – kapusok, Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó, Garda Krisztina, Illés Anna, Takács Orsolya, Bujka Barbara, Czigány Dóra – mezőnyjátékosok), 2. Hollandia, 3. Olaszország, 4. Spanyolország, 5. Görögország, 6. Oroszország, 7. Franciaország, 8. Németország, 9. Szerbia, 10. Portugália, 11. Horvátország, 12. Törökország

Korábban:
férfiak:
a 15. helyért:
Málta-Törökország 14-13 (3-3, 2-0, 3-5,2-2, 4-3) – büntetőkkel
a 13. helyért:
Szlovákia-Grúzia 10-9 (2-2, 1-2, 4-4, 3-1)


MTI

hirdetés
Previous articleGalambos Lajos zenészt vasárnap szabadlábra helyezik
Next articleElhagyta a börtönt Lagzi Lajcsi