HAZA BELFÖLD Választás23: Rekordszámú, 58 779 szavazat érkezett külföldről

Választás23: Rekordszámú, 58 779 szavazat érkezett külföldről

518
hirdetés

58 779 választópolgár szavazott levélben külföldről, ami rekord. Eredetileg összesen 72 993-an regisztráltak a levélszavazásra. A szavazólapot tartalmazó válaszborítéknak szeptember 29-én délig kellett megérkeznie a belügyminisztériumba – tájékoztatta a TASR-t a tárca sajtóosztálya.
„A szavazásra regisztrálók 80,5%-a küldte vissza a válaszborítékban a szavazatát, összesen 104 országból” – folytatódik a közlemény. A legtöbben Csehországból szavaztak (23 486), majd az Egyesült Királyság következik (6238) és Németország (5546), a sor pedig Ausztriával, Svájccal, Hollandiával, az USA-val, Írországgal, Belgiummal és Franciaországgal folytatódik.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

A borítékokat egyelőre lepecsételt dobozokban őrzik, összesen 18, erre a célra létrehozott szavazatszámláló bizottság összesíti őket, melyekbe az induló pártok jelöltek tagokat. Ezek a bizottságok szombaton 18.00-kor kezdik a számlálást.
A belügyminisztérium pénteken 12 óra után elküldte az önkormányzatoknak azoknak a választóknak a listáját, akik postán szavaztak. Őket ki kell húzni a településen szavazásra jogosult állampolgárok listájáról. „Akik nem tudták külföldön időben postára adni a szavazatukat, vagy meg sem kapták a belügyminisztériumtól a válaszborítékot, szavazhatnak az állandó lakhelyükön” – közölte a tárca. Ha kértek választói igazolványt az önkormányzattól, az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatják a voksukat.
Először a 2006-os parlamenti választáson lehetett külföldről szavazni. A legutóbbi, 2020-as választáson 48 925-en éltek ezzel a lehetőséggel.

TASR

hirdetés
Previous articleKomáromi fotós kapta Rózsahegy Polgármesterének Díját
Next articleVálasztás23: Sokan elhalasztották az őszi üdülést a szavazás miatt