HAZA KULTÚRA Komáromi fotós kapta Rózsahegy Polgármesterének Díját

Komáromi fotós kapta Rózsahegy Polgármesterének Díját

782
hirdetés

Duna Menti Múzeum Zichy-palotában levő folyosó-galériájában november 8-ig látható a Szlovák Fotószövetség tagságának éves kiállítása, azaz egy 40 darabos színvonalas válogatás a ZSF által 48. alkalommal meghirdetett fotóversenyre beküldött művekből.

A megnyitó ünnepség résztvevői / Fotó: Sedliak Pál

A komáromi tárlatnyitón Kopják Angelika, a helyi Helios Fotóklub alelnöke magyar, Jana Mačicová, a Komáromi Regionális Művelődési Központ szakelőadója pedig szlovák nyelven mutatta be a műfajilag és tematikailag is színes kiállítási anyagot.

Kopják Angelika és Jana Mačicová mutatta be a nívós tárlatanyagot / Fotó: Sedliak Pál

Néhány fotográfus 1968-ban Rózsahegyen alapította meg a Szlovák Fotószövetséget (ZSF), amely az eltelt 55 év alatt több száz bel- és külföldi kiállítást, valamint nemzetközi versenyt rendezett. Az aktuális, immár 48. alkalommal megvalósított fotóversenye szakértői zsűrijében a Visegrádi Négyek jeles fotósai értékeltek: Horváth Imre Magyarországról, Kazimierz Gajewski Lengyelországból, Věra Matejů Csehországból és Ľubomír Schmida Szlovákiából.

Műfajilag és tematikailag is színes ez a kiállítási anyag / Fotó: Sedliak Pál

Az is elhangzott, hogy erre a fotóversenyre nagyon sok nívós alkotást küldtek be a fotósok. „A pályázatra 68 szerző 445 fotója érkezett. A pályázók Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából nevezték be az alkotásaikat az általános és a tájkép kategóriába. Végül a zsűri által javasolt 141 fotó került elfogadásra. Ezekből most egy 40 fotót tartalmazó válogatást tekinthetnek meg, közülük néhány a komáromi Helios Fotóklub tagjainak alkotása” – tudtuk meg a továbbiakban.

Rózsahegy Polgármesterének díját a komáromi Milan Uhrin vehette át / Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ez alkalommal is nehéz dolga volt a díjak odaítéléséről döntő zsűrinek, hiszen a beérkezett fotók széles kínálatában nívós tájképek, részletfotók, kísérleti, portré-, társadalom- és riportfotók is szerepeltek. „Nagy mértékben dominált az emberi lélekkel harmonizáló, esztétikailag és művészien kidolgozott tájfotó” – szögezték le a méltatók.

Prónay úr, az érsekújvári Hexagon FK elnöke Ivan Jozef győztes műve előtt / Fotó: Sedliak Pál

A Komáromban már 64 éve működő Helios Fotóklub tagjainak versenyművei közül kiemelték Milan Uhrin alkotását, aki az „általános” kategóriában Rózsahegy Polgármesterének Díját érdemelte ki. Megemlítendő, hogy a hazai fotóklubok Petzval-körversenyén a „Helios” immár négyszer győzött.

A „heliosos” Prezmeczky Prézi Péter saját fotói előtt / Fotó: Sedliak Pál

Mint megtudtuk: a Szlovák Fotószövetség ezen fotóversenyével egyidőben. 10. alkalommal rendezték meg a TAMAPO elnevezésű nemzetközi fotóversenyt is, amelyen a résztvevő 20 fotóklub közül, a kapott pontszámok összesítése alapján a Helios Fotóklub az 5. helyen végzett. „A verseny nagyon szoros volt, mert az 1. és 6. helyezett pontszáma között csak 20 pontnyi különbség volt” zárult a tájékoztatás.

A „heliosos” Holop Ferenc és Varga Tibor egy-egy műve / Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A tárlatanyag november 8-ig szemrevételezhető Komárom szívében. Valamennyi díjazottnak és kiállítónak az olvasóink nevében is gratulálunk!

A „heliosos” Martin Kučera a saját művei előtt / Fotó: Sedliak Pál

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleVízi tábor szeptemberben a Balatonnál
Next articleVálasztás23: Rekordszámú, 58 779 szavazat érkezett külföldről