HAZA BELFÖLD Tusványos mintájára rendeznek szabadegyetemet a Felvidéken

Tusványos mintájára rendeznek szabadegyetemet a Felvidéken

6086
hirdetés

Idén júliusban először rendezik meg hagyományteremtő nyári szabadegyetemüket a felvidéki Martoson a Via Nova Ifjúsági Csoport és partnerszervezetei, amelyek képviselői az erdélyi Tusványos mintájára épülő rendezvény részleteiről csütörtökön adtak tájékoztatást Pozsonyban.

A magyar nyári szabadegyetem hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló rendezvény lesz a Felvidéken. A július 18-án kezdődő rendezvény központi témáját az önrendelkezés és az azzal összefüggő kérdéskörök alkotják. A rendezők az eseménysorozatban fontos szerepet szánnak az egyes felvidéki régiók bemutatásának.
A szabadegyetem első évadának a Komáromhoz közeli Martos (Martovce) település Feszty parkja ad otthont. A négynapos rendezvényen politikai, közéleti, gazdasági témákat felölelő előadások és vitaestek lesznek, a kikapcsolódásra vágyókat pedig könnyűzenei koncertek várják.
„Mertünk nagyot álmodni, a Felvidék legattraktívabb nyári magyar rendezvényét szeretnénk megrendezni Martoson, amelyet reményeink szerint az egész felvidéki magyarság a magáénak érez majd” – mondta az MTI-nek Gubík László a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke a terveikben már tavaly felmerült rendezvényről. Elmondta: szeretnék meghonosítani a Felvidéken a tusványosi szabadegyetem sikeres modelljét. Hangsúlyozta: nincs ilyen méretű rendezvény a Felvidéken és az első Martosi Szabadegyetem annyiban is különbözik majd a többi nyári ifjúsági rendezvénytől, hogy minden generációt meg kíván szólítani és ennek jegyében szervezték a műsort is.
Gubík elmondta: a rendezvény főbb támogatói a Polgári Magyarországért alapítvány, a Bethlen Gábor alap, a Nemzeti együttműködési alap, fő szponzoruk pedig a Mol. A martosi szabadegyetem megrendezésében a Via Nova, illetve a Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata és a Bonita ifjúsági szervezet mellett több határon túli szervezet, köztük a Rákóczi Szövetség, az Emberi Méltóság Tanácsa, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is részt vállalt.
Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a martosi szabadegyetem megrendezése kapcsán az MTI-nek azt mondta: nagyon fontosnak tartják, hogy a közéleti kérdésekről való kötetlen beszélgetéseknek minél több fóruma jöjjön létre. Ez a szabadegyetem is hozzájárulhat, hogy a határok csak szimbolikus határokká váljanak – mutatott rá.
A rendezvényen, amelyet Kövér László parlamenti elnök nyit meg, várhatóan egy, a szlovák-magyar kapcsolatokat elemző beszélgetésre is sor kerül a szlovák és a magyar külügyi tárca képviselői között, és a rendezők szeretnének tető alá hozni egy pártelnöki vitát is Berényi József MKP elnök és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke között. A rendezvényen a kikapcsolódásról többek között Rúzsa Magdi, a P-Mobil, a Tankcsapda és a Korzár koncertjei gondoskodnak majd.

MTI

hirdetés
Previous articleA szilva növényvédelme
Next articleTrnkát saját munkatársai sem támogatták