Kezdőlap NÖVÉNYVÉDELEM A szilva növényvédelme

A szilva növényvédelme

10121
MEGOSZTÁS

szilva levéltetvekA polisztigmás levélfoltosság a szilva gyakori betegsége, kora tavasszal a fiatal leveleken sárga foltokat okoz, amelyek fokozatosan megnagyobbodnak és elérhetik az 1-3 centiméteres átmérőt is. A foltok színe idővel élénk narancsvörössé válik. Ott a levélszövet vastagabb, a foltok felülete fényes és a levél fonáki részén kidudorodó. A polisztigmás levélfoltosság jellegzetes szilvabetegség. Ha a levelek nagy részét beborítja, levélhullás következhet be, de a foltok a fennmaradt leveleken is csökkentik az asszimilációs felületet. A fertőzés már a virágzás környékén megtörténik, de megtévesztő, hogy a tünetek csak később, másfél hónap múlva jelentkeznek, ezért az ellene való védekezést már fehérbimbós állapotban el kell kezdeni. Nyár derekén erős fertőzés esetén szinte levél nélkül maradhatnak a fák. Ez ellen a gomba ellen már felesleges a védekezés, amikor a piros foltok feltűnnek.

A szilva tafrinás betegsége is ismert, nálunk a kórokozó két, különféle tünettel is rendelkezik. Az egyik tünetet a gyümölcsön láthatjuk. A fejlődő gyümölcsök eltorzulnak, megnagyobbodnak, begörbülnek és a színük sárgás-zöld marad. Ezek a gyümölcsök később összetöppednek és sokáig a fán maradnak.

A boszorkánysöprű a másik jellegzetes tafrinás tünet. A beteg fák levelei aprók maradnak, befelé csavarodnak. Az ágak szabálytalanul és nagyon sűrűn nőnek, innen a tünet elnevezése, a fák szinte elsöprűsödnek. A védekezés egyik eleme a fán maradt bábszilvák eltávolítása és a kora tavaszi rezes lemosó permetezések. Szerves készítményekkel (Merpan, Dithane, Horizon 250 EW, Ornament 250 EW, stb) a virágzás után, sziromhulláskor védekezhetünk a legkorábban.

A szilva leggyakoribb állati kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, levéltetvek és az atkák. Károsításuk megegyezik a többi gyümölcsfajoknál okozottakkal. A szilvánál mindhárom kártevőcsoport előfordul, de leglényegesebb a levéltetvek eleni védekezés betartása, vírusok terjesztése ellen is. A tetvek ellen elengedhetetlenek az első korai permetezések, mert ha a levelek összeráncosodnak a szivogatástól, a kontakt levelek már nem hatékonyak, mert nem tudjuk őket az összegömbölyödött levelekbe bepermetezni, ezért ebben az esetben csak felszívódó készítményekkel (Calypso, Mospilan, stb) érhetünk el kellő eredményt.

A gyümölcsdarazsak közül a poloskaszagú szalvadarázsnak van különösen nagy jelentősége. Ennek lárvái a gyümölcskezdemény felső részén rágják be magukat, belül kiodvasítják és a gyümölcs belsejét fekete ürülékkel töltik ki. A gyümölcsdarazsak igen korán tömeges gyümölcshullást okoznak. A szilvatermésen általában még egy nyílás található, amelyen a lárva elhagyta a gyümölcsöt. A gyümölcsöt szétnyomva a lárva és a károsított gyümölcs poloskaszagú. Közvetlenül a sziromhullás után védekezhetünk ellene.

A szilvamoly kártétele után a gyümölcs gyakran féloldalasan fejlődik, a berágás felől megmézgásodik, ürülékkel szennyeződik. A nyári nemzedék kártételekor a szilva kék foltos és kényszerérett lesz. A mag körül rágó lárva teljesen tönkreteszi a gyümölcsöt. Száraz, meleg időben kártételük még fokozódik. Rajzása május elejétől kezdődik és egészen októberig tart. Így a védekezésnek folyamatosnak kell lennie.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kérem adjanak tanácsot. A szilvafáim levelei nyáron elkezdenek likascosak lenni majd nyár végére már mint a rosta úgy néznek ki!… Mi ellen és mivel,mikor kell permetezzek?!… Köszönettel P. Sándor

  2. Furcsa ez az MKP vezérkar. Bárdos sikere után nyílttá vált a kérdés, hogy kit támogasson a Felvidék magyarsága.Fico konokfejű, nem szereti a magyart, Kiska pedig… hát ugyebár tudjuk a milliárdok nem teremnek a fák alatt, pedig azok megvannak a kispénzű nyomorultak kamatai révén (+családok kiköltöztetésével), ideje lenne legalizálni.Meg ugyebár a jobboldali magyar párt, amely keresztény-keresztyén elveket vall, nem támogathat szektás egyéniséget.Mindenesetre példaértékű Orbán segítsége, aki egy félig elkészült gázvezetéket is képes volt átadni, csakhogy lássa a világ: inkább Fico, mint Kiska. Én meg inkább otthon maradok.

  3. Gyermekeim! Akinek az Úr észt is adott, az tud gondolkodni. Egyetértek Veronikával,a két rossz közül a kisebbet kell választani, s az Fico. Valamennyi keresztény egyház határozottan tiltakozik a szcientológiás Kiska ellen, s éppen ezért érdekes, hogy Fehér Csaba pártja eddig meg sem nyikkant, hiszen Bugárék egyértelműen Kiska mögé álltak, kell az a jó kis amerikai dollár…

Comments are closed.