HAZA HÍR-MIX Több kérdés is felmerült a költségvetés vitájában Gútán

Több kérdés is felmerült a költségvetés vitájában Gútán

360
hirdetés

A gútai képviselő-testület 2023. december 11-iki ülésének fő programja a 2024-es költségvetés megvitatása volt, amelynek ismertetése után több kérdés is felmerült, és előreláthatólag többször kell majd módosítani azt.

Az ülés kezdetén Halász Béla polgármester kérte a jelenlévőket, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek meg két olyan emberről, akik a gútai társadalmi élet kiemelkedő tagjai voltak, és nemrégiben hunytak el: Dr. Guba Barnabás gyermekorvosról és Fűri Miklós volt városi képviselőről.

A 10. képviselő testületi ülés legfontosabb témája Gúta költségvetése volt a 2024-es évre, mint kiderült nehéz év előtt áll a kisváros, ahogy a többi önkormányzat is, mivel a pénzügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mire is számíthatnak pontosan a községek, ezért egy óvatos költségvetéssel számoltak.

A jövő évi megemelt adók mellett, az óvodások és iskolások szülei többet fizetnek majd az étkezésért, megemelték az óvodai és iskolai klubok, a szabadidőközpont, valamint a művészeti iskola illetékét is, amelyet a kiadások növekedésével indokoltak, hiszen már 2023-ban a városnak kisebb beavatkozást kellett végrehajtania, és az év közben megnövekedett kiadásokat az  iskolák támogatására létrehozott pénzügyi alapból, és a tartalék alapból oldották meg, amit 2024-ben szeretnének elkerülni. Az óvodai illeték díja 21 euró lesz 2024. február elsejétől, a nyári óvoda 40 euróba került majd a szülőknek.A napközis gyermekek szülei 15 eurót fognak fizetni. Emelkedett a szabadidőközpont foglalkozásain résztvevők díja is: 10 euróra, a művészeti iskolában a csoportos foglalkozásban résztvevő diákok havi 10, az egyéni foglalkozásokon résztvevők pedig 15 eurót fizetnek majd. Magasabb lesz az étkezés ára is: az óvodákban 4 euró, az alapiskolákban 6 euró a befizetések növekedése, vagyis az óvodai étkeztetés esetébentámogatás nélkül 46 eurót kell fizetni, ez a kis- és középső csoportosokat illeti, a támogatott ebédért az óvodásoknál 18 eurót, az alapiskolásoknál 8 eurót fizetnek a szülők.

Gőgh Margit, a városi hivatal iskolaügyi osztályának vezetője kiemelte, hogy sokba kerül a városnak az iskolák fenntartása, a Szövetség frakciójának tagjai felhívták a figyelmet rá, hogy alternatív megoldásokat javasolnak az energiahatékonyság növelésére.

A költségvetés összeállításánál figyelembe vették, hogy valószínűleg még kevesebb adó érkezik vissza az államtól, mint idén. Nagy Anikó a pénzügyi osztály vezetője szerint a költségvetés óvatos és feszített, ugyanakkor kiegyensúlyozott.

A 2024-es évre 11 millió eurós költségvetéssel számolnak, ebből 4,6 millió euró a részesedési adó, bár ez csak egy óvatos előrejelzés, mert még nem jelent meg a pénzügyminisztérium előrejelzése a jövő évre vonatkozóan, viszont mivel emelték a helyi adókat, abból számíthatnak némi többlet bevételre. Számszerűsítve: a 13,5 százalékos adóemeléstől 206 ezer eurót várnak, míg az új illetéktől, amely az új építkezésekre vonatkozik, 100 ezer euró többletbevételre számítanak. Előreláthatólag 400 ezer euró tőkebevételre számítanak, a kiadási oldalon 5 millió euróval számolnak, vagyis csökkenteni kell a kiadásokat, és nem ismertek a jövő évi energiaárak sem, ezért az osztályvezető szerint, jövőre többször kell majd módosítani a költségvetés számait. A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy nagyon sok pontban kell majd módosítani, nagyon sok kérdés van, Finta Zoltán a Szövetség képviselője, korábbi hivatalvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetleges nyertes pályázatok önrészei is megterhelhetik a költségvetést, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy hol tud spórolni a város. A testület jóváhagyta a jövő évi költségvetést.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articlePaterka Pál 2024. március 1-től lesz a Duna Menti Múzeum igazgatója
Next articleGimnazisták ismerkedtek a kórházi gyógyszerészek munkájával