Home GAZDASÁG Takáč: Nálunk 40%, Magyarországon 80% a hazai élelmiszer aránya az üzetláncokban

Takáč: Nálunk 40%, Magyarországon 80% a hazai élelmiszer aránya az üzetláncokban

0
Takáč: Nálunk 40%, Magyarországon 80% a hazai élelmiszer aránya az üzetláncokban
Kép: illusztráció, pixabay.com

Szlovákiában 40%-os a hazai élelmiszer aránya az üzetláncok polcain, Magyarországon ez az arány 80%. Ezt Richard Takáč (Smer-SD) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte a keddi (február 6.), budapesti munkaútja után. Budapesten Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt olyan témákról, mint a közvetlen támogatások kifizetése, a magas élelmiszerárak megoldása, az ukrán agrártermékek EU-ba történő behozatala és a vadászat. Erről Veronika Daničová, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) szóvivője tájékoztatott.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„Szlovákiában 40%-ban van jelen szlovákiai élelmiszer az üzletláncok polcain, Magyarországon ez a szám 75-80%. Van mit tennünk” – mondta Takáč. A magyar agrárminiszter egyfelől az élelmiszerár-összehasonlító rendszerről tájékoztatott, amely a fogyasztók számára áttekintést nyújt a magyar és a külföldi eredetű élelmiszerek árairól, másfelől arról a reklámkampányról beszélt, amely a hazai élelmiszerek előnyeit hangsúlyozza.
Daničová elmondása szerint Szlovákia együttműködési lehetőséget lát a vadászat területén is. „A magyarországi körülmények között, a gyakorlatban kipróbált intézkedések jó inspirációt jelenthetnének egy új, vadászatról szóló törvény megalkotásához” – mondta Takáč. A minisztérium szerint a törvénytervezetnek mindenekelőtt a nagyvadak állományával kell foglalkoznia, és a vadak által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban okozott károk csökkentéséhez kell vezetnie, ami Magyarországon is problémát jelent.
A szóvivő szerint a kétoldalú találkozón a közös stratégiai érdekeik EU-s szintű érvényesítésének fontosságában is megegyeztek. Ezek közé tartozik az ukrán agrártermékek behozatala az EU-ba.
Daničová elmondása szerint a magyar miniszter arról is beszélt, mik Magyarország prioritásai azok után, hogy 2024. július 1-től átveszi az Európai Tanács soros elnökségét.

TASR