HAZA GAZDASÁG Szlovákiában 7,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés márciusban éves szinten

Szlovákiában 7,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés márciusban éves szinten

869
hirdetés

Szlovákiában márciusban éves szinten 7,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva kedden.

    A szlovák ipari termelés csökkenését legnagyobb mértékben az olyan kulcságazatokban tapasztalták, mint az energetika, a gépjárműgyártás, valamint az olajipar és a kokszgyártás. A statisztikai adatok alapjául szolgáló 15 megfigyelt ipari ágazatból hétben volt visszaesés.
Az ipari termelés visszaesésére leginkább a villamos áram, valamint a gáz és gőz szolgáltatás 29,7 százalékos, az olajipar 25,6 százalékos és a gépjárműgyártás 13,9 százalékos csökkenése hatott.     A szlovák hírügynökség által közölt elemzői vélemények szerint a szlovák ipari termelés éves szintű visszaesése várhatóan az áprilisi adatokban tovább mélyül, amit egy nagyon lassú emelkedés követhet.
Az elemzők szerint az ipari termelés visszaesésének hátterében leginkább a félvezetők egész világon tapasztalható hiánya (gépjárműgyártás), illetve az ukrajnai háború (energetikai és olajipar) áll.
Elemzői vélemények szerint a következő hónapokban az ipari termelés továbbra is az alapanyagok megemelkedett árainak nyomása alatt lesz, és kockázatot jelent majd az ukrajnai háború következményeinek begyűrűzése. Ugyancsak fékezheti az ipari termelés javulását a magas árak és a bizonytalanság negatív hatása a fogyasztásra.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleNegyedszázadnyi hálaadás: hangversennyel ünnepel a Firesz Cantate Domino kórusa
Next articleRepülőgépeket és helikoptereket kért Szlovákiától az ukrán elnök