HAZA KULTÚRA Negyedszázadnyi hálaadás: hangversennyel ünnepel a Firesz Cantate Domino kórusa

Negyedszázadnyi hálaadás: hangversennyel ünnepel a Firesz Cantate Domino kórusa

1230
hirdetés

Géresi Róbert református püspök fővédnökségével, május 15-én 17 órától a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében tartja jubileumi hangversenyét a Fiatal Reformátusok Szövetsége – FIRESZ égisze alatt 25 éve működő Cantate Domino kórus. Az Ág Tibor népzenekutató, karnagy, zeneszerző – és pedagógus által alapított, s később a Kodály Napokon arany minősítést kiérdemelt csoport jelenlegi karnagyával, Süll Kinga egyházzenésszel az eddigi útjukról és a vasárnapi koncertjükről beszélgettünk.

A Cantate Domino koncertje a rimaszombati református templomban

„Miután 1991-ben megalakult a FIRESZ, a későbbiekben ezen országos szövetség Kelet-, Közép- és Nyugat-Szlovákiában regionális szinten is egyre jobban megerősödött. Egyebek mellett a református gyermek- és ifjúsági táborok szervezése iránt is nagy igény mutatkozott. Az akkoriban a keleti országrészekben szolgáló, kórusokat is létrehozó Édes Árpád lelkész kezdeményezte, hogy 1997 nyarán Jókán tartsunk egy országos kórustábort az énekelni szerető ifjúság részére. A tábor szakmai részének biztosítására Ág Tibor karnagyot (Pozsony, 1928. április 13 – Nagymegyer, 2013. augusztus 29.) kérte fel, aki szívesen jött közénk, sok szép éneket hozott magával, és vezényelte is a kórust. Tizenhét éves voltam, és sokadmagammal, javarészt középiskolásokkal együtt örültem az új lehetőségnek. Feledhetetlen élmény volt olyan nagytudású kiválóság kezei alatt énekelni, mint amilyen Tibor bácsi volt” – idézte a múltat negyed évszázad elteltével Süll Kinga.

A Cantate Domino kórus a galántai Kodály Napokon, 1999-ben

Aztán megromlott a 70 éves, sokoldalú karnagy egészségi állapota, s az 1998-ban másodszor megrendezett nyári táborban Berkesi Sándor Liszt- és Kossuth-díjas, debreceni karnagy vette át a kórus vezetését, s maradt annak közel hat évig karnagya.„Mi, lányok és fiúk annyira megszerettük a kóruséneklést, hogy később már negyedévente egy-egy hétvégén Jókán, majd felváltva nyugat- és kelet-szlovákiai helyszíneken, így FIRESZ-központokban, kollégiumokban… is tartottunk összpontosításokat. Ez idő tájt is péntekenként és szombatonként gyakoroljuk a régi kórusfeldolgozásokat és tanuljuk az újakat, vasárnaponként pedig templomokban vagy más helyszíneken szolgáljuk az Urat, s énekszóval hirdetjük az Ő evangéliumát. 1999-ben jelentkeztünk a galántai XI. Kodály Zoltán Napokra, ahol a karnagyunkkal együtt nagyon odatettük magunkat, s a FIRESZ-kórus arany minősítést szerzett” – ecsetelte a történteket a jelenlegi karnagy.

Prágai kórus-kiruccanáson

Időközben több kórustag kicserélődött, újabb énekeket tanultak, 2000-ben pedig elkészítették a Tégy, Uram engem áldássá című, első hanghordozójukat. „A CD címadó dalát Berkesi tanár úr a kórusunk számára dolgozta fel, amely a himnuszunkká és szolgálataink nyitó énekévé vált. A megalakulásunk 10. évfordulóján, 2007-ben vettük fel a Cantate Domino – Énekeljetek az Úrnak nevet, valamint ugyanezzel a címmel a második CD-nk anyagát. Akkor már harmadik éve én vezényeltem a csoportot, egészen 2014 decemberéig, amikor átmenetileg visszavonultam a kicsi gyermekeimhez. Aztán két évre Szabó Csongor egyházzenész vette át a kórus vezetését, ám ezt a feladatkört 2017 óta ismét én látom el. Közben a Reformáció 500 Emlékévben, egyúttal a kórusunk 20. születésnapja alkalmából is, 2017-ben egyházi támogatással megjelent a Körbeölel című harmadik hanghordozónk, amivel a szervezők az ünnepi zsinat résztvevőit is megajándékozták. Mindhárom CD megrendelhető a cantatedominokorus@gmail.com e-mail címen” – árulta el a továbbiakban.

A Cantate Domino egy csicsói fellépés után

Miközben a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház erkölcsi támogatását élvezik, Kinga hajdani németországi kapcsolatainak köszönhetően a „Kórusok segítik a kórusokat” elnevezésű, evangélikus szervezet anyagi segítséget is nyújt a „vándorkórus” költségeinek térítéséhez. Az meg is érdemel mindennemű segítséget, hiszen nem csak Felvidék-szerte, hanem Magyar- és Németországban, Ausztriában és Erdélyben is kórusművekkel dicsőíti az Urat, s öregbíti a felvidéki magyarság hírnevét. „Az elmúlt években különféle szociális intézményekben, így a cigánymisszióban, az idősotthonokban és a börtönökben is énekeltünk, örömöt szerezve a lakóiknak” – szögezte le Kinga.

Egy holland templomban Berkesi karnaggyal

Az ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött, jubileumi koncertjükről elmondta: „A Tiszti Pavilon dísztermében vasárnap 17 órakor kezdődő, egyórás hangversenyünkön majd a jelenlegi 30 tagunk közé mintegy 15 régi tagunk is visszatér.Együtt a szívünknek legkedvesebb kóruműveket fogjuk énekelni, főleg az utóbbi évek repertoárjából. Bekerül a műsorba két Berkesi-mű, továbbá egy Bach – kantátarészlet és pár vadonatúj meglepetés is, amelyeket a különböző hangszereken játszó vendégzenészek, többek között a Beliczay- vonósnégyes közreműködésével adunk elő. Persze, a jubileumi ünneplésből egy kórusunkról készült kisfilm több részben történő levetítése, majd meghitt körben a tortaszelés sem maradhat ki. Várjuk a családok apraját-nagyját!“.


Hozzátette: aztán mennek-énekelnek tovább az általuk választott úton, amelyen mások is csatlakozhatnak hozzájuk. „Nagy szeretettel várjuk magunk közé azokat a fiatalokat, akik érzik magukban az elhivatottságot a szolgálat ezen formája iránt, szeretnek énekelni, s egy jó közösség tagjává akarnak válni, mély barátságokat kötni, s legfőképpen Isten dicsősségére szolgálni. Továbbá előre is köszönjük a működésünket anyagiakkal támogatni szándékozók segítségét, akik a pénzadományukat az SK84 0900 0000 0050 4289 8608 számlaszámunkra utalhatják át.“

Nagy-Miskó Ildikó, Dunataj.sk

hirdetés
Previous articleHivatalában fogadta az amerikai First Ladyt a szlovák államfő
Next articleSzlovákiában 7,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés márciusban éves szinten