HAZA GAZDASÁG Szlovákiában 2018-ban kezdi a gyártást a Jaguar Land Rover

Szlovákiában 2018-ban kezdi a gyártást a Jaguar Land Rover

1415
hirdetés

jaguarA szlovák kormány és a Jaguar Land Rover vezető képviselő pénteken aláírták Pozsonyban azt a beruházási szerződést, amelynek alapján a brit márka új autógyárat épít Nyitrán. Az új üzem gyártósorairól a tervek szerint 2018-ban gördülhet le az első gépkocsi.

    A beruházási szerződést Szlovákia részéről Robert Fico miniszterelnök, a Jaguar Land Rover részéről pedig Ralf Speth vezérigazgató, illetve a szlovák kormány és az autógyár további vezető képviselői és Nyitra város főpolgármestere írta alá. A szerződés aláírására pontosan négy hónappal az autógyár megépítéséről szóló szándéknyilatkozat ugyancsak Pozsonyban történt szignálása után került sor.
    A tervek szerint a Jaguar 1,1 milliárd fontot (482 milliárd forint) ruház be a Nyitra mellett megépülő új autógyárába, amelyben 2018-ban indulhat meg a gyártás – jelentette be a szerződés aláírását követően Ralf Speth. Hozzátette: terveik szerint az üzem gyártósorain már az első évben 150 ezer gépkocsi készül és a beruházásnak köszönhetően 2800 új munkahely létesül.
    A 2008-tól az indiai Tata Group tulajdonában lévő Jaguarnak a nyitrai lesz az első európai gyára a brit szigeteken kívül. Arról, hogy a vállalat hová telepíti új gyártóüzemét, idén februárban kezdődtek meg a tárgyalások a szűkebb válogatásba jutott országokkal, akkor Szlovákia mellett még Mexikó és Lengyelország is versenyben volt a befektetés megszerzéséért.
    A Jaguar Land Rover vezérigazgatója Szlováki kiválasztását az ország autóiparának „bejáratottságával” Szlovákia jó földrajzi helyzetével valamint azzal indokolta, hogy a szlovák kormány jó körülményeket teremtett számukra. A vállalat globális expanziójának részeként jellemzett beruházást „mérhetetlenül fontos lépésnek” és egy erős partnerség kezdetének nevezte a vezérigazgató.
    Robert Fico a szerződés aláírása után elmondta: kormánya 130 millió euró (41,2 milliárd forint) értékű – kedvezmények és ingatlan átruházás formájában megvalósuló – állami támogatással vesz részt a beruházásban. Hangsúlyozta: bár nem kis összegű állami szerepvállalásról van szó, annak 9 százalékos aránya nem magas, tekintve, hogy az autógyár megépítése az elmúlt 7 év legnagyobb európai beruházásának számít. „Azt hiszem jogosan nevezhetjük hatalmas sikernek, mindkét fél számára” – szögezte le Robert Fico.
    A Jaguar nyitrai üzeme – a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA (Peugeot-Citroen) és a zsolnai Kia után – már a negyedik autógyár lesz Szlovákiában, amely már most is a világelsőnek számít az egy főre eső gépkocsigyártásban. Tavaly  csaknem  egymillió autót gyártottak Szlovákiában, ez már súrolta a meglévő autógyárak gyártókapacitásainak határát.


MTI

fotó: dunataj.sk, J.I.

hirdetés
Previous articleHyundai Tucson 1.7 CRDI Style: Régi név, új autó
Next articleFarkas Iván: Az MKP parlamenti választási listája az összefogás listája