HAZA VÁLASZTÁSOK Farkas Iván: Az MKP parlamenti választási listája az összefogás listája

Farkas Iván: Az MKP parlamenti választási listája az összefogás listája

1386
hirdetés

58059a„Nem vagyunk másodrendűek és nem akarunk másodrendű polgárokként élni Szlovákiában” – mondja Farkas Iván, Muzsla polgármestere, aki az MKP választási listáján a 3. helyet foglalja el.  Hírportálunk a végéhez közeledő parlamenti időszakról, és arról is kérdezte a politikust, miben kellene másnak, hatékonyabbnak lennie a következő négy évnek. Van-e esélye az MKP-nak a parlamentbe jutásra, bíznak-e a választók szavazataiban?

Ön szerint milyennek kellene lenni a kisebbségpolitikának Szlovákiában?
Mi csupán számbeli kisebbség vagyunk Szlovákiában. Vannak, akik a kisebbség kifejezést úgy értelmezik, hogy teljes körű kisebbség vagyunk. Vagyis jogainkban, lehetőségeinkben is másodrendűnek tartanak bennünket. Emiatt inkább a közösség kifejezést használom, amely a kisebbségnél sokkal inkább kifejezi hovatartozásunkat, összetartozásunkat. Meg kellene ezt érteni azoknak is, akik a kisebbségekkel való törődés politikáját formálják. Nem vagyunk másodrendűek és nem akarunk másodrendű polgárokként élni Szlovákiában. Egyenrangú jogokat szeretnénk, mondjuk az anyanyelvünk használatában és elterjedtségében a közéletben, ám az eddig kiharcolt közösségi jogainkkal élni is kellene.

Milyen fejlődési pályát képzel el az országnak? Melyek a legégetőbb problémák a térségében?
Egyértelműen szülőföldünk, régióink leszakadása, elszegényedése, az értelmiség, a középosztály és a fiatalok elvándorlása. A kedvezőtlen folyamatok megfordítására fogalmaztuk meg térségünk, szülőföldünk gazdaságfejlesztési és területfejlesztési tervét, a Baross Gábor Tervet, amely az MKP választási programja gazdaságfejlesztési fejezetének gerincét képezi. Lehetőséget kérünk ahhoz, hogy fokozatosan megvalósíthassuk a benne foglaltakat. Lehetőséget a polgároktól és a döntéshozóktól egyaránt.

Hogyan értékeli az elmúlt időszakot? Miben lehetett volna más, ha parlamentben van az MKP?
A most végződő négy éves választási időszakban azok, akik szülőföldünk lakosságát is képviselik, mindössze két témában próbálkoztak közösségünk érdekérvényesítésével. Megpróbálták a vasút többnyelvűsítését és a kisebbségi kulturális alap létrehozását. Mindkettőben kudarcot vallottak. Ehhez nem fűzhető több kommentár, az eredmény, pontosabban az eredménytelenség magáért beszél. Az MKP képviselőiként természetesen jóval több témakörben tettük volna le a voksunkat, közösségünk és szülőföldünk érdekében jóval több javaslattal éltünk volna. Mind társadalmi, mind gazdasági területen.

Ha az előző választás számaiból indulunk ki, az MKP-nak – a legrosszabb esetben is – csupán további húszezer szavazatra van szüksége a parlamentbe jutáshoz. Sok ez a szám vagy kevés?
Első nekifutásra ez a szám magasnak tűnik. Ám látni kell azt, hogy az MKP parlamenti választási listája az összefogás listája. A konkurrens pártot leszámítva számos olyan társadalmi csoport képviselői is a listánkon indulnak, akik véleménye számít, akik megszólíthatják mindazokat, akik a korábbi választások alkalmával otthon maradtak. Nem tudtak választani, mert olyanokkal szimpatizáltak, akiket nem találták az indulók között. Nos, immár ez alaposan megváltozik, hiszen az MKP összefogás listája valóban színes, sokakat megszólíthat azok közül is, akik eddig nem szimpatizáltak az egyik párttal sem. Emiatt és választási programunk miatt vagyok optimista, bízom az MKP sikerében. Bízom a közösségünk sikerében, hiszen szülőföldünknek, régióinknak újra lehet méltó képviselete a pozsonyi törvényhozásban.

Hogyan érzékeli a választókedvet a választókörzetében?
Ma még mérsékelt, kevésbé harcias. Ám a polgárokkal való találkozások alkalmával feltárjuk választási programunk részleteit, megismertetjük a választókkal. Azért fontos ez, mert a programunk valódi megoldásokat, eszközöket tartalmaz az emberek gondjainak orvoslására, régióink, szülőföldünk gyarapodására. Konkrét, polgárbarát célkitűzésekkel szeretnénk elérni régióink felzárkózását, a leszakadás útjáról való elhajlását a fejlődés, gyarapodás irányába.

Mandátumszerzése esetén mik lesznek a prioritásai a parlamentben?
A szakterületemen szeretném méltóképpen képviselni választóimat, szülőföldünket, ezek pedig a gazdaság, pénzügyek, területfejlesztés és a közlekedési infrastruktúra. Tapasztalatainkra alapozva, megfelelő szakmai hozzáértéssel és elhivatottsággal szeretnénk elérni a fenti célkitűzéseket.

Mi az a személyes üzenet, amellyel meg kívánja szólítani a kampányban a felvidéki magyar választópolgárokat?
Jöjjenek el választani, hiszen szülőföldünk, régióink további sorsa, fejlődése a tét. Közösségünk további sorsa szemszögéből soha sem volt ennyire sorsdöntő parlamenti választás, mint a soron következő, jövő márciusban. Ne az üres szólamok, elcsépelt szavak, színes plakátok és dáridó alapján döntsenek, hanem a tartalom, a megfelelő felkészültség és elhivatottság legyen számukra a mérvadó. Mindezeket megtalálják az MKP választási programjában és mindezekről elbeszélgethetünk majd a személyes találkozások alkalmával a következő hetekben, hónapokban.

Szerkesztőségünk eredményes munkát és sok sikert kíván már most a választási eredményekhez, de mindenekelőtt a jelen időszakra kívánunk áldott adventi készülődést és boldog karácsonyt!

NDCs, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzlovákiában 2018-ban kezdi a gyártást a Jaguar Land Rover
Next articleEgy hónap – két Nemzetiben