HAZA BELFÖLD Szlovákia részt vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében

Szlovákia részt vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében

756
hirdetés

Szlovákia nagy valószínűséggel részt fog venni a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében – közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség szerdán.

    A szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről, Szlovákia esetleges szerepéről Robert Fico szlovák kormányfő is tárgyalt múlt heti washingtoni látogatásán Joe Bidennel, az Amerikai Egyesült Államok alelnökével.
    A szlovák diplomácia vezetője szerdán a SITA-nak megerősítette: a részvétellel kapcsolatos tárgyalások már szakértői szinten folynak. „Százszázalékosan felkészültünk arra, hogy szerepet vállaljunk a folyamatban. Most már csak az a kérdés mit tudunk felajánlani” – mondta Miroslav Lajcák.
    „Pontosítjuk ajánlatunkat, és egyeztetést folytatunk az amerikai féllel arról, hogy milyen feladatok elvégzésére, illetve milyen szakértői tudásra lenne igény” – fejtette ki a tárcavezető. Hangsúlyozta: a szíriai vegyi fegyverek semmilyen körülmények között sem kerülnének Szlovákia területére, megsemmisítésükhöz Pozsony a segítség  más formáját ajánlja fel.
    A szlovák külügyi tárca tájékoztatása szerint Szlovákia kémiai, biológiai valamint sugárszennyezettség elleni védelemre szakosodott szakértőiből álló csapat közreműködését kész felajánlani.

MTI

hirdetés
Previous articleTűz volt Harcsáson
Next articleCsökken a felsőfokú képzés iránti igény Szlovákiában