HAZA BELFÖLD Csökken a felsőfokú képzés iránti igény Szlovákiában

Csökken a felsőfokú képzés iránti igény Szlovákiában

732
hirdetés

Évek óta folyamatosan csökken a felsőfokú képzés iránti igény Szlovákiában, az idén már kevesebben jelentkeztek a szlovákiai főiskolákra és egyetemekre, mint ahány hallgató felvételével az intézmények a terveikben számoltak.

    Mindez a szlovák akadémiai minősítő ügynökség (ARRA) aktuális jelentéséből derült ki, amelyet a szervezet honlapján hoztak nyilvánosságra szerdán.
    Az összes szlovákiai felsőoktatási intézmény összesen 109 különböző karának adatait feldolgozó jelentés szerint 2007 óta folyamatosan csökken a főiskolai, illetve egyetemi képzésekre jelentkezők száma. Míg hat évvel ezelőtt megközelítőleg 85 ezren látogatták a különböző szlovákiai felsőoktatási intézményeket, számuk az idei évre mintegy 60 ezerre esett vissza. Bár a felsőfokú képzésre jelentkezők számának csökkenése folyamatos volt, az idén először fordult elő az, hogy a jelentkezők száma alatta maradt annak, ahány diák felvételével az intézmények összesen számoltak.
    A vizsgált időszakot tekintve az idén először fordult elő az is, hogy az előző évihez képest nem csupán az alap- és mesterképzésekre jelentkezők száma, hanem a doktoranduszképzésre jelentkezőké is csökkent. A doktoranduszképzésre jelentkezők száma az elmúlt évek során folyamatos növekedést mutatott, tavaly például éves szinten 4 százalékkal nőt, az idén viszont éves szinten 8 százalékkal csökkent. Ez utóbbi szakértői vélemények szerint részben annak is köszönhető, hogy 2011-ben a szlovák oktatásügyi minisztérium lehetővé tette, hogy az oktatási intézmények maguk döntsenek arról, hogy hány helyet hoznak létre a doktoranduszképzésben, ugyanakkor az e célra számukra juttatott anyagi keretet változatlanul hagyta a tárca, aminek köszönhetően több intézmény csökkentette a helyek számát.
    Az újonnan jelentkezett diákok létszámának csökkenése nem azonos mértékben érintette az egyes intézményeket, a nevesebbnek számító intézményekben alacsonyabb mértékű volt, vagy esetenként alacsony mértékben ugyan, de nőtt is a jelentkezők száma. Ez a jelentés szerint azt jelzi, hogy Szlovákiában a felsőoktatási intézmények között éleződni fog a hallgatókért folytatott konkurenciaharc, és az egyes intézmények folyamatosan két csoportba oszlanak: az elsődlegesen oktatási jellegű, illetve a kutatással kiemelten foglalkozó intézmények csoportjára.
    A jelentés szerint tekintettel a demográfiai mutatókra, a felsőfokú képzésre jelentkezők száma Szlovákiában várhatóan tovább csökken az elkövetkezendő években. Az ARRA úgy véli, 2020 és 2022 között éri el a szlovákiai főiskolák és egyetemek hallgatóinak száma a minimumot, majd 2030 körül emelkedik ismét a jelenlegi szintre.

MTI

hirdetés
Previous articleSzlovákia részt vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében
Next articleKapacitásainak határához közelít a szlovák autóipar