HAZA BELFÖLD Szlovák kiállás Románia schengeni csatlakozása mellett

Szlovák kiállás Románia schengeni csatlakozása mellett

706
hirdetés

A két ország gazdasági viszonyrendszerének bővítéséről, az európai uniós alapokból való merítéssel kapcsolatos politika egyeztetéséről, valamint Románia schengeni csatlakozásáról volt szó Robert Fico szlovák és Victor Ponta román miniszterelnök keddi pozsonyi találkozóján.

    A tárgyalást követő közös sajtóértekezleten Fico Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Romániának a schengeni övezethez való csatlakozásra irányuló törekvéseit. „Az első adandó alkalommal, amikor fel kell emelni a kezünket Románia csatlakozása mellett, Szlovákia felemeli a kezét” – fogalmazott Fico.
    Egy Schengennel kapcsolatos, a román felkészültséget firtató újságírói kérdésre Victor Ponta azt válaszolta: országa a csatlakozás minden műszaki feltételét és a tagállamok minden velük szemben támasztott elvárását teljesítette, így a decemberben esedékes döntést ennek tudatában várják.
    Robert Fico hangoztatta: bár a két ország között nincsenek nyitott politikai kérdések, mindkét fél érdekében áll, hogy jelentős mértékben javítsanak jelenlegi kapcsolataik minőségén. Hangsúlyozta: a kapcsolatok javítását főként a gazdasági együttműködés bővítésével kell megvalósítani, s ezen belül főként az energetikai szektor, a mezőgazdaság, valamint az infrastrukturális beruházások terén lát lehetőséget az együttműködés fejlesztésére.
    A multilaterális kapcsolatok témájában a két kormányfő megegyezett abban, hogy országaik az európai uniós kérdésekben közös álláspontot képviselnek. Robert Fico ezzel összefüggésben azt a közös erőfeszítést emelte ki, amelyet a két ország az EU 2014 és 2020 közötti költségvetésével kapcsolatban kifejtett, országaik helyzetének erősítése érdekében.

MTI

hirdetés
Previous articleÚjabb szlovák élsportoló vesztette el állampolgárságát
Next articleGhymes-koncert és a Honvéd Táncszínház előadása Kassán