HAZA KULTÚRA Ghymes-koncert és a Honvéd Táncszínház előadása Kassán

Ghymes-koncert és a Honvéd Táncszínház előadása Kassán

839
hirdetés

A Ghymes koncertje és a Honvéd Táncszínház Benyovszky Móric életéről szóló előadása is kiemelt programként szerepel a kassai Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban augusztus 10-én a város Amfiteátrumában, a magyar főkonzulátus szervezésében és támogatásával.

A program első részében az idén 30 éves, Kossuth-díjas Ghymes ad koncertet. A felvidéki Nyitrán 1983-ban a Szarka testvérek által alapított együttes 30 fényév című, tavaly év végén megjelent legutóbbi lemeze anyagát mutatja be a közönségnek – mondta Czimbalmosné Molnár Éva kassai magyar főkonzul a keddi sajtótájékoztatón.
„A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra” – mondta korábban a Ghymes egyik alapítója, Szarka Tamás az MTI-nek.
A Ghymes eddig 18 önálló albumot jelentettet meg, ezek közül tíz platina és öt aranylemez. Zenéjüket általában a világzene kategóriájába sorolják, a dallam- és szövegvilágában egyaránt egyedi muzsika ezer szállal kötődik az autentikus magyar népzenéhez, de a balkáni, Kárpát-medencei zenei hatások is tetten érhetők művészetükben.
A Ghymes-koncertet követően augusztus 10-én Kassán a Benyovszky Móric kalandos életéről szóló táncjátékot adja elő a Honvéd Táncszínház. Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a produkció ősbemutatója 2008-ban a Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére készült, majd több év szünet után a kassai Amfiteátrum sok ezer fős közönsége előtt látható ismét a Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján készült előadás.
A táncjátékban, egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve a néző bejárja szinte az egész világot, mint ahogy tette azt Benyovszky Móric, a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. A Benyovszky Móric élettörténetének főbb állomásait és eseményeit bemutató produkcióban a Honvéd Táncszínház táncosai mellett a kassai Zeleziar, Lengyelországból a sziléziai Patria táncegyüttes, a cseh Gabrhel (Gajdosi z Kopanic) együttes, valamint afrikai táncosok és felvidéki gyermekek is közreműködnek.
A műben a zenész-énekes főszerepében Szarka Tamás lép fel, Benyovszky felesége, Hanszky Zsuzsanna szerepét Fekete Zsuzsanna táncolja. Benyovszky szerepében Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművészt, a fiatal Benyovszky szerepében Zámbó Istvánt, a Honvéd Együttes Junior Prima-díjas szólistáját láthatja a közönség.
A kassai főkonzulátus által szervezett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Visegrádi Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása mellett megvalósuló Benyovszky-projekt felett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Richard Rasi, Kassa főpolgármestere vállalt védnökséget.

MTI

hirdetés
Previous articleSzlovák kiállás Románia schengeni csatlakozása mellett
Next articleRontott a gazdaság növekedési előrejelzésén a szlovák központi bank