Kezdőlap BELFÖLD Szlovák jelölt is támogatja Berényit a megyei választás második fordulójában

Szlovák jelölt is támogatja Berényit a megyei választás második fordulójában

304
MEGOSZTÁS

A szlovák megyei választások első körének egyik jelöltje, Andrej Richnák is csatlakozott Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) második körbe jutott nagyszombati megyefőnök-jelöltjének támogatóihoz – tájékoztatta az MTI-t kedden a felvidéki magyar párt sajtóosztálya.

Berényi Józsefet, akinek személyében először juthatna magyar jelölt valamelyik szlovák megye élére, így már két olyan megyefőnök jelölt is támogatja, akik nem jutottak be a szlovák megyefőnök-választás november 23-án sorra kerülő második körébe.
A nagyszombati megyében a választás második fordulójába Berényi József és a Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia jelöltje, Tibor Mikus jelenlegi megyefőnök jutott tovább.
Tibor Mikus ugyan az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát megszerezve, kétszer annyi voksot kapott mint az MKP jelöltje, és elemzők szerint is a megyefőnök választás első számú esélyesének számít, ám Berényi Józseftől eltérően, őt az első fordulós jelöltek egyike sem biztosította támogatásáról. Ez egyebek mellett azt is mutatja, hogy a nagyszombati megyében nem jött létre a szintén jelentős mértékben magyarok által is lakott nyitrai megyében már több választási ciklus óta gyakorlattá vált, a magyar jelöltekkel szemben összeálló “szlovák nagykoalíció.”
Az úgynevezett “magyar kártya” kijátszása azonban ezúttal sem maradt el, ezt Robert Fico szlovák kormányfő, Tibor Mikus keddi nagyszombati kampánygyűlésén elmondott szavai is jelzik. A szlovák miniszterelnök a SITA szlovák hírügynökség szerint úgy fogalmazott: “Amennyiben a Most-Híd és az MKP azt üzenik, hogy összefognak, hogy Nagyszombatban, egy szlovák városban magyar megyefőnököt válasszanak, akkor azt válaszolom, hogy mi szlovákok a szlovák politikai pártokban fogjunk össze és válasszuk meg Tibor Mikust.”
A szlovák megyefőnök-választás első fordulójában a jelentős magyar lakosságú nagyszombati megyében öt megyefőnökjelölt indult. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, Ivan Uhliarik volt egészségügy miniszter végzett, aki az első forduló végeredményeinek kihirdetését követően jelezte: a továbbjutott jelöltek egyikét sem kívánja támogatni, a döntést választóira bízza. Vele ellentétben Nagy József, a Most-Híd párt jelöltje azonnal jelezte: Berényi Józsefet fogja támogatni, és hozzá most Andrej Richnák az Új Parlament (NP) nevű parlamenten kívüli párt színeiben indult megyefőnökjelölt is csatlakozott.
Az MKP, a Most-Híd és az NP jelöltjei az első fordulón együttesen több szavazatot kaptak, mint a jelenlegi megyefőnök.
Helyi megfigyelők szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy az időről időre nemzeti húrokat is pengető KDH harmadik helyen végzett jelöltjének, Ivan Uhliariknak a választói magyar jelöltre adják voksukat. A magyar jelölt sikere azonban ennek ellenére sem kizárt, mivel várhatóan a legnagyobb szerepet az első fordulónál is alacsonyabbra becsült választói részvétel, valamint az játssza majd, hogy mely jelöltnek sikerül nagyobb számban mozgósítania elkötelezett választóit.

MTI

hirdetés