HAZA BELFÖLD Szlovák jelölt is támogatja Berényit a megyei választás második fordulójában

Szlovák jelölt is támogatja Berényit a megyei választás második fordulójában

1127
hirdetés

A szlovák megyei választások első körének egyik jelöltje, Andrej Richnák is csatlakozott Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) második körbe jutott nagyszombati megyefőnök-jelöltjének támogatóihoz – tájékoztatta az MTI-t kedden a felvidéki magyar párt sajtóosztálya.

Berényi Józsefet, akinek személyében először juthatna magyar jelölt valamelyik szlovák megye élére, így már két olyan megyefőnök jelölt is támogatja, akik nem jutottak be a szlovák megyefőnök-választás november 23-án sorra kerülő második körébe.
A nagyszombati megyében a választás második fordulójába Berényi József és a Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia jelöltje, Tibor Mikus jelenlegi megyefőnök jutott tovább.
Tibor Mikus ugyan az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát megszerezve, kétszer annyi voksot kapott mint az MKP jelöltje, és elemzők szerint is a megyefőnök választás első számú esélyesének számít, ám Berényi Józseftől eltérően, őt az első fordulós jelöltek egyike sem biztosította támogatásáról. Ez egyebek mellett azt is mutatja, hogy a nagyszombati megyében nem jött létre a szintén jelentős mértékben magyarok által is lakott nyitrai megyében már több választási ciklus óta gyakorlattá vált, a magyar jelöltekkel szemben összeálló „szlovák nagykoalíció.”
Az úgynevezett „magyar kártya” kijátszása azonban ezúttal sem maradt el, ezt Robert Fico szlovák kormányfő, Tibor Mikus keddi nagyszombati kampánygyűlésén elmondott szavai is jelzik. A szlovák miniszterelnök a SITA szlovák hírügynökség szerint úgy fogalmazott: „Amennyiben a Most-Híd és az MKP azt üzenik, hogy összefognak, hogy Nagyszombatban, egy szlovák városban magyar megyefőnököt válasszanak, akkor azt válaszolom, hogy mi szlovákok a szlovák politikai pártokban fogjunk össze és válasszuk meg Tibor Mikust.”
A szlovák megyefőnök-választás első fordulójában a jelentős magyar lakosságú nagyszombati megyében öt megyefőnökjelölt indult. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, Ivan Uhliarik volt egészségügy miniszter végzett, aki az első forduló végeredményeinek kihirdetését követően jelezte: a továbbjutott jelöltek egyikét sem kívánja támogatni, a döntést választóira bízza. Vele ellentétben Nagy József, a Most-Híd párt jelöltje azonnal jelezte: Berényi Józsefet fogja támogatni, és hozzá most Andrej Richnák az Új Parlament (NP) nevű parlamenten kívüli párt színeiben indult megyefőnökjelölt is csatlakozott.
Az MKP, a Most-Híd és az NP jelöltjei az első fordulón együttesen több szavazatot kaptak, mint a jelenlegi megyefőnök.
Helyi megfigyelők szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy az időről időre nemzeti húrokat is pengető KDH harmadik helyen végzett jelöltjének, Ivan Uhliariknak a választói magyar jelöltre adják voksukat. A magyar jelölt sikere azonban ennek ellenére sem kizárt, mivel várhatóan a legnagyobb szerepet az első fordulónál is alacsonyabbra becsült választói részvétel, valamint az játssza majd, hogy mely jelöltnek sikerül nagyobb számban mozgósítania elkötelezett választóit.

MTI

hirdetés
Previous articleA Hospodárské Noviny szerint lezárhatják a Gorilla-ügyben indult vizsgálatot
Next articleŐszi Denisza világbajnok!