HAZA BELFÖLD A Hospodárské Noviny szerint lezárhatják a Gorilla-ügyben indult vizsgálatot

A Hospodárské Noviny szerint lezárhatják a Gorilla-ügyben indult vizsgálatot

937
hirdetés

ffffFél éven belül lezárulhat a Szlovákia legnagyobb politikai közéleti botrányát kiváltó, Gorilla-ügy vizsgálata, amely mindeddig nem hozott kézzel fogható eredményt – írta weboldalán kedden a Hospodárské Noviny (HN) című gazdasági közéleti lap.

    Az úgynevezett Gorilla-ügy botránya 2011 karácsonya környékén, néhány hónappal a 2012-es előre hozott szlovák parlamenti választások előtt robbant ki, amikor nyilvánosságra került az állítólag szlovák titkosszolgálati forrásokból származó Gorilla-dosszié. Ez a szlovák politikai és gazdasági elit állítólagos érdek-összefonódásáról számolt be, és rendkívüli nagyságrendű korrupciós ügyekre mutatott rá.
    A Gorilla-dosszié nyilvánosságra kerülése az ország történetének legnagyobb politikai közéleti botrányát váltotta ki, és országos tiltakozáshullámhoz vezetett, amelynek megmozdulásai a Gorilla-tüntetések néven híresültek el. Az állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratát is tartalmazó dosszié információi alapján 2012 januárjában indult vizsgálat, ez azonban mindmáig nem hozott konkrét eredményeket.
    A HN információi szerint az ügy kivizsgálására létrehozott különleges rendőrségi vizsgáló csoport „napjai meg vannak számlálva”, mivel a vizsgálathoz kötődő feladatok legnagyobb részét már sikerült elvégezni, ugyanakkor hiányoznak a gyanúsítottak. Dusan Kovacík az ügyet felügyelő különleges ügyész a pozsonyi lapnak azt mondta: nem lehet elégedett a vizsgálat eredményeivel, mert az ott tart, ahol 2012 januárjában. Hozzátette: úgy látja, az ügyet 2014 első fél évében sikerülhet lezárni, s döntést hozni abban.
    A Gorilla-ügyben a rendőrség eredetileg korrupció és bűnszövetkezet létrehozásának gyanúja, valamint jogkörrel való visszaélés miatt indított vizsgálatot. A HN úgy tudja: az üggyel megbízott különleges rendőrségi vizsgáló csoport vezetője szerint a dosszié mintegy kétszáz lehetséges bűncselekményt ír le. Ehhez képest a vizsgálócsoport, ezen lehetséges bűncselekmények közül csak néhányat vizsgál, köztük olyanokat, amelyek a Szlovák Gázipari vállalat (SPP) privatizációjával függenek össze.

MTI /fotó:illusztráció dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTüzérségi lövedéket találtak, lezárják az 1-es út egy szakaszát Komáromban
Next articleSzlovák jelölt is támogatja Berényit a megyei választás második fordulójában