HAZA Egyéb Šebej: A Most-Híd nem akar visszatérni a Beneš-dekrétumokhoz

Šebej: A Most-Híd nem akar visszatérni a Beneš-dekrétumokhoz

723
hirdetés

A Szlovák Televízió 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában előkerültek a Beneš-dekrétumok és velük együtt a Magyar Közösség Pártja (MKP) is.

Persze az MKP csak közvetetten jutott a stúdióba, ugyanis a szlovák médiumokban a szlovák törvényhozáson kívül tevékenykedő Magyar Közösség Pártjának gyakorlatilag nem adnak teret a megnyilvánulásra. (Ellenben például a Szlovák Nemzeti Párttal, amely ugyancsak nincs ott a szlovák parlamentben, de a kamerák előtt igen.) Most viszont Miroslav Lajčák külügyminiszter és František Šebej, a Most-Híd egyik szlovák parlamenti képviselője egyaránt „terítékre helyezte“ az MKP-t, felróva neki, hogy a pártnak köszönhetően vannak jelen a Beneš-dekrétumok ma is a közéletben.
A nevezett személyek a televíziós vitában a Beneš-dekrétumokkal és az MKP-val kapcsolatban így vélekedtek:

Miroslav Lajčák: Nem tetszik, ha valaki a történelemből politikai agendát kreál. A politikai palettán vannak olyan pártok, közéjük tartozik az MKP is, amelyeknek szörnyen nem felel meg, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok nyugodtak. Holttesteket ásnának ki, csakhogy valamilyen céltáblát találjanak az agendájukhoz. Jobb lenne, ha azokkal a problémákkal foglalkoznánk, amelyek megoldása előreviheti az országot. Ez az értelmetlen beszéd azonban nem visz bennünket előre. A szlovák parlament már nyilatkozott erről a problémáról, még 2007-ben, amikor elítélte a kollektív bűnösség elvét. Készen állunk tárgyalni erről, elmondani, hogy az éremnek két oldala van, és hogy nem Szlovákia az, aki mindent rosszul csinál, és nem minden jó, amit a magyar fél tesz. Ha előítéletek nélkül beszélünk, és tárgyalnak a történészek is, hangsúlyozom, nem menekülünk semmi elől, nincs okunk arra, hogy bármi felett is szemet hunyjunk. De nemet mondunk arra, hogy valaki a bíróságokat helyezze előtérbe, azért, mert az éppen beleilleszkedik a politikai agendájába.

František Šebej: A Beneš-dekrétumokkal még azelőtt foglalkoztam, hogy beléptem a Most-Híd pártba. Mi szlovákok , de a csehek is kimondhatnák, hogy a Beneš-dekrétumokkal bűnt követtek el. Valóban, de nem ez az egyetlen bűntett Európa történetében. Ez már egy lezárt fejezet, amelyhez visszatérni, mint sürgős problémához, nincs értelme. A Most-Híd ezt nem is teszi. Szörnyű volna, ha a szlovák nyilvánosság előtt és a szlovák politikai életben elhangzana, hogy az, ami a szlovákiai magyarokkal a háború után történt, nem volt szép, sok ember önérzetét ez szörnyen megsértené, azokét, akik semmilyen módon nem vétkeztek. Erre úgy tekintek, hogy az MKP ezt a témát választói bázisának újraszerzésére használja, nem tartom ezt jó témának.

Šebej tehát kimondta azt, ami sokak számára eddig is nyilvánvaló volt: a Most-Híd vegyespártnak nincs szándékában a Beneš-dekrétumok ügyének rendezése. Mint ismeretes, azok miatt szlovákiai magyarok százezreit – köztük ma is élő személyeket – üldözték és alázták meg, és ezért a mai napig nem követték meg őket!

Felvidék.ma, on

hirdetés
Previous articleTavares-jelentés – Az EP elfogadta a jelentést
Next articleMagyarul is kampányol egy szlovák államfőjelölt