HAZA BELFÖLD Magyarul is kampányol egy szlovák államfőjelölt

Magyarul is kampányol egy szlovák államfőjelölt

806
hirdetés

Magyar nyelvű óriásplakátokon is kampányol Szlovákia déli járásaiban Radoslav Procházka, a jövő tavasszal sorra kerülő államfőválasztások egyik szlovák jelöltje, erre szlovák elnökjelölt részéről még nem volt példa.

    Radoslav Procházkát – aki a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben jutott a pozsonyi parlamentbe, jelenleg független képviselő – az MVK közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése a harmadik legesélyesebb jelöltnek hozta ki.
    A szlovák politikus júniusban jelezte, hogy indulni kíván az államfőválasztásokon, de a jelöléshez szükséges 15 ezer aláírás összegyűjtését még nem kezdte el, kampányplakátjai azonban, több más jelölthöz hasonlóan, már megjelentek az utcákon. A Yale egyetemen jogi diplomát szerzett 41 éves politikus a legfiatalabb potenciális elnökjelölt. Eddigi kampánya is erre épül, a személyét népszerűsítő óriásplakátokon a „Fiatal elnököt? Miért ne!” felirat olvasható, az ország déli járásaiban magyarul is.
    Radoslav Procházka az MTI érdeklődésére elmondta: természetesnek tartja, hogy azokon a területeken, ahol nem csupán szlovák anyanyelvű lakosság él, saját nyelvükön is megszólítsa az embereket, így kerültek a déli járásokba magyar, a keleti országrészbe pedig ruszin nyelvű óriásplakátok is.     Kifejtette: programjában önállóan ugyan nem foglalkozik a kisebbségi kérdéskörrel, de állítása szerint mindig is azon a véleményen volt, hogy a szlovák politika nem viselkedhet úgy, mintha az ország lakosai között nem lennének jelen más nemzetiségek képviselői is. „Mindig is hajlandó voltam és leszek kiállni egy kisebbség érdekében a többséggel szemben, ha jogainak betartásáról van szó” – tette hozzá.
    Azt, hogy Procházka magyar nyelven is meg kívánja szólítani választóit, Öllös László politológus dicséretes, szép gesztusnak tartja, mivel szlovák nemzetiségű elnökjelölt esetében erre eddig még nem volt példa. Ugyanakkor úgy véli: ahhoz, hogy teljes kép alakuljon ki a jelöltről, meg kell vizsgálni, Radoslav Procházka a múltban hogyan szavazott a parlamentben az olyan a felvidéki magyarságot érintő törvényekről, mint amilyen az állampolgársági törvény vagy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény. „E tekintetben már jóval zavarosabb a kép az ő esetében” – tette hozzá.
    Szlovákiában 2014 tavaszán tartanak államfőválasztást, ezen a jelenlegi elnök, a már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovic a hatályos szlovák törvények értelmében már nem indulhat. A pozsonyi sajtó és a felmérések Robert Fico jelenlegi és Iveta Radicová előző kormányfőt tartja a legesélyesebbnek az elnöki posztért indulók között. A sajtó már korábban megszellőztette, hogy Robert Fico indulni készül az államfőválasztáson, ezt az információt a kormányfő nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Iveta Radicová már többször is kizárta annak lehetőségét, hogy indulna.

MTI

hirdetés
Previous articleŠebej: A Most-Híd nem akar visszatérni a Beneš-dekrétumokhoz
Next articleMeghalt Sidó Zoltán, a Csemadok egykori elnöke