HAZA BELFÖLD Sabo: Szlovákiában még mindig 528 ezren élnek vezetékes ivóvíz nélkül

Sabo: Szlovákiában még mindig 528 ezren élnek vezetékes ivóvíz nélkül

409
hirdetés

Szlovákiában még mindig 528 ezren élnek vezetékes ivóvíz nélkül, összesen 447 település nincs rákötve a vízvezeték-hálózatra – jelentette ki sajtótájékoztatóján Michal Sabo ellenzéki képviselő. Jana Hanuliaková (mindketten Progresívne Slovensko) képviselő cselekvésre felszólította fel a kormányt és az illetékes minisztériumokat.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

Sabo elmondása szerint a Környezetvédelmi Alap idén 98 ilyen kérvényt hagyott jóvá 75 millió euró értékben, azonban összesen 308 község jelentkezett, és az igényelt anyagi források elérik a 300 millió eurót, ami azt jelenti, hogy csupán a kérvényezők harmada járt sikerrel. „Úgy kell beállítani az anyagi források felhasználását és az adminisztratív feltételeket, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen állandóan versengeniük egymással, bizonytalan végkimenetellel” – mondta Hanuliaková.
Hozzátette, a települések csatornázási programjának nincs kellő hatáskörökkel felruházott felelőse, a kistelepüléseknek pedig se pénzük, se embereik nincsenek a projektdokumentációk elkészítésére sem. Emellett a projektek beterjesztését káosz övezi, túl nagyok az adminisztrációs terhek, ráadásul folyamatosan változnak a feltételek. „A folyamat túl hosszadalmas, az állam pedig egyáltalán nem viselkedik partnerként” – tette hozzá.
„A vízvezetékrendszerek települési kiépítése egyéni koncepciót és hozzáállást igényel. Nem elég csupán pénzt elkülöníteni és kihirdetni, aláírni a pályázatokat. Az önkormányzatoknak valós segítségre van szükségük – módszertani útmutatóra, tanácsadásra, és perszonális segítségre is” – fűzte hozzá Sabo. Azt is hozzátette, a kormánynak jelenleg 160 millió euró áll a rendelkezésére ilyen infrastrukturális fejlesztésekre.

TASR

hirdetés
Previous articleA Mikulás kamionon érkezett a komáromi Klapka térre
Next articleA Szövetség új neve: Magyar Szövetség