HAZA HÍR-MIX A Szövetség új neve: Magyar Szövetség

A Szövetség új neve: Magyar Szövetség

249
hirdetés

Tegnap Paton tartotta kongresszusát a Szövetség.

Megszűntek a platformok!

A kongresszus döntése alapján a párt új megnevezése Magyar Szövetség lesz.

Kép: Szövetség facebook oldala

A régi/új elnökség tagsága:

Enök: Forró Krisztián

Alelnökök: Gyimesi György, Orosz Örs

Országos Tanács elnöke: Pandy Péter

Elnökségi tagok: Berényi József, Bárdos Gyula, Csenger Tibor, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba, Viola Miklós, Pál Attila, Pataky Károly, Andruskó Imre, Nagy József, Mózes Szabolcs, Agócs Gergely.

A Magyar Szövetség politikai nyilatkozata:

Választási eredmény

A Szövetség párt az első országos megmérettetése során 130 183 szavazatot kapott, ami sajnos nem volt elég az 5 százalékos bejutási küszöb átlépéséhez. Ez a 4,38 százalékos eredmény viszont azt bizonyítja, hogy az etnikai alapú politizálásra igény van, és mi ezt folytatni fogjuk, mint az egyetlen magyar politikai tömörülés. A kongresszuson megszüntettük a platformokat és a párt elfogadott egy új alapszabályzatot is, így a Magyar Szövetség szerkezeti szempontból is egységessé vált. 2022 őszén regionális szinten sikeresek tudtunk lenni, viszont nekünk, Szlovákiában élő magyar közösségnek a regionális képviselőkön kívül, szükségünk van országos és európai szintű képviseletre is, hogy részt vehessünk a törvényalkotásban és az ország irányításában is. Jövőre a Magyar Szövetség két nagyon fontos országos választás előtt áll, a köztársaságielnök-választás és az európai parlamenti választások – pártunk mindkét választáson saját jelölteket indít.

Kormány és kormányprogram

Csalódással vettük tudomásul az új kormány programját. A kabinet semmilyen vállalást nem tett a kisebbségi jogok terén, így nem számol a korábbi kormányok programjában szereplő kisebbségi törvény megalkotásával és a Kisebbségi Hivatal felállításával sem. A magyar közösség megmaradása és fejlődése szempontjából kiemelten fontos az anyanyelvi oktatás és a kultúra fejlesztése, a kormányprogram ezeken a területeken sem tartalmaz semmilyen vállalást. A Kisebbségi Kulturális Alappal kapcsolatban elvárjuk, hogy a kormány az előrevetített minisztériumi-politikai beavatkozás helyett a kisebbségi közösségek választott képviselőinek súlyát erősítse! A magyarság számának és arányának folyamatos csökkenése mutatja, hogy közösségünk számára kevés a status quo, aktív jogbővítésre van szükségünk. A kormány továbbra sem számol a magyarlakta vidék infrastruktúrájának fejlesztésével. Folytatódik a drága északi autópályák építése, az R2-es és az R7-es vakvágányon marad, ahogy a déli vasúti fejlesztések is. A magyar közösség és Dél-Szlovákia újra parlamenti képviselet nélkül maradt. Mi továbbra is a felvidéki magyarokat és Szlovákia déli régiót fogjuk képviselni. Az új kormánytól elvárjuk, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás politikai befolyásoktól mentes legyen!

Önkormányzatok, lakosság és vállalkozások

Dél-Szlovákiában pártunknak van a legtöbb polgármestere, ezért számunkra kiemelten fontos az önkormányzatok védelme is, amelyeket az elmúlt években a kormány nem támogatott elegendően és mindig új kihívások elé állított. – Elvárjuk, hogy a kormány mielőbb fizesse ki az önkormányzatoknak a kért 500 millió eurót, amely arra szükséges, hogy továbbra is a megszokott minőségben tudják biztosítani a lakosság számára a szolgáltatásokat. – Elvárjuk, hogy a kormány mielőbb kompenzálja a lakosságnak, vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak az energiaárak 2023-as növekedését. – Elvárjuk, hogy a nyelvhasználati törvény által előírt kötelezettségekhez a kormány az érintett önkormányzatoknak forrást is biztosítson.

A nemzetközi konfliktusok árnyékában

Izrael palesztinok által lakott területein véres háború zajlik. Elfogadhatatlan, hogy a Hamász és palesztinok mellett megszervezett nyugat-európai tüntetéseken antiszemita, zsidóellenes jelszavak is megjelentek. Elutasítjuk ezt a jelenséget. Az orosz-ukrán háború új fázisába ért. Most dől el, képes-e az euroatlanti világ tovább finanszírozni Ukrajna működését és magát az ukrán hadsereget. Az elhúzódó konfliktus nem Ukrajnának kedvez. Ahhoz, hogy Ukrajna ne omoljon teljesen össze, mihamarabbi béketárgyalásokra van szükség nemzetközi részvétellel.

hirdetés
Previous articleSabo: Szlovákiában még mindig 528 ezren élnek vezetékes ivóvíz nélkül
Next articleForró Krisztián marad a felvidéki magyar párt elnöke, s ő lesz a köztársaságielnök-jelöltjük is