HAZA HÍR-MIX Potápi Árpád János: a felvidéki magyarság számára a megmaradás a tét a...

Potápi Árpád János: a felvidéki magyarság számára a megmaradás a tét a szeptember végi parlamenti választáson

609
hirdetés

A szeptember végén sorra kerülő szlovákiai parlamenti választás a többségi nemzetnél is fontosabb a felvidéki magyarságnak, mert számukra a megmaradás a tét – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Pozsonyban szerdán.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

    Az államtitkár erről a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nyolcadik évfolyamának tanévnyitóján, s a kollégium új részlegének átadó ünnepségén beszélt, ahol szólt a – magyar kormány segítségével létrehozott és fenntartott – intézmény nagyon fontos, jövőbemutató szerepéről is.
Köszöntőjében rámutatott: a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumnak már a létrejötte is szimbolikus volt, hiszen egy magyar intézmény jöhetett létre a volt magyar fővárosban, s mostanra az intézmény a magyar jövő szigetét képezi. „Magyar jövő nincsen magyar gyerekek és fiatalok, illetve tanult és tudós magyar fiatalok nélkül” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Rávilágított: az intézmény szerepe túlmutat azon, hogy egy internátust kapnak a magyar fiatalok Pozsony központjában, hiszen eredményei által húzóerőt jelenthet a városban tanulmányait folytató csaknem kétezer további magyar diák számára is.
Az államtitkár Eszterházy János szavait idézve rámutatott: nem lehet lemondani a jogokért való küzdelemről, mert ez az emberi méltóságról, a hitről és a nemzeti mivoltunkról való lemondást jelentené, ezért kisebbségi létben is küzdeni kell a megmaradásért, az egyéni és közösségi jogok biztosításért. A szeptember végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokra utalva hozzáfűzte: ez a megmérettetés talán még fontosabb a felvidéki magyarság számára, mint a többségi nemzet számára, mert a voksolás a többségi nemzetnek egy előrehozott választást jelent, a magyarság számára viszont a megmaradás lesz a tét.
„Egy 8 és fél százalékos nemzeti közösségnek egy 5 százalékos magyar pártot be kell juttatnia a szlovák törvényhozásba” – szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: erre azért is rendkívüli szükség van, mert egy erős politikai intézményrendszer teremti meg a lehetőségét a többi intézmény megmaradásának. Megjegyezte: „jó beugró van erre”, hiszen a Szövetség, a magyar párt az előző önkormányzati választásokon helyi és megyei szinten is „jól vizsgázott.” „Nagy reményeink vannak arra, hogy a magyar párt újra a szlovák törvényhozásban legyen, és ott egy erős egységet alkotva a magyar nemzeti jogok képviseletét meg tudja teremteni” – jelentette ki Potápi Árpád János, megjegyezve: a magyar párt parlamentbe jutására nem csak a magyarságnak van szüksége, hanem a szlovák többségnek is.

 

MTI

hirdetés