HAZA GAZDASÁG Pontosították az uzsoraellenes szabályozást

Pontosították az uzsoraellenes szabályozást

1118
hirdetés

45731A szlovák igazságügy-minisztérium hétfőn pontosította a parlament által áprilisban jóváhagyott uzsoraellenes szabályozás rendelkezéseit. A pontosított szabályozás szerint a jövőben az aktuális banki átlagkamat dupláját meghaladó kamat számítana uzsorának Szlovákiában.
Mint ismeretes, a pozsonyi törvényhozás még áprilisban hagyta jóvá azt az „uzsoraellenes törvény” néven ismertté vált törvénymódosítási csomagot, amely bevezeti a jogrendszerbe az uzsora fogalmát és tiltja annak alkalmazását. A javaslatot azzal indokolták, hogy Szlovákiában az utóbbi években fokozódó problémát jelent az a jelenség, hogy a lakosság mind szélesebb rétegei kerülnek adósságcsapdába a nem banki pénzintézetek által nyújtott – gyakran rendkívül magas kamatú – fogyasztói hitelek miatt.
A polgári törvénykönyvben megjelenő új szabályozás szerint uzsorának és ennélfogva érvénytelennek számít az olyan (hitel) szerződés, amelyben a felek egyike a másik szerződő fél „kiszolgáltatottságával, hiszékenységével, megfontolatlanságával vagy anyagi függőségével” visszaélve olyan mértékű viszontszolgáltatásban (hiteltérítésben) egyezik meg, amely nyilvánvaló aránytalanságot mutat az általa nyújtott anyagiakkal.
A hitelkamatot szabályozó kormányrendelet tervezetet hétfőn tette közzé a szaktárca. Ez a kamat megszabásának két lehetőségét vázolta fel. Az egyik szerint a maximális kamatot az országban működő bankok által nyújtott hitelek mindenkori átlagos kamatának duplájában szabnák meg. Az ennél magasabb kamat uzsorának számítana. A tárca másik alternatív lehetőségként a teljes hiteldíj-mutató (THM) maximálását veti fel. Ez alapján az a hitel számítana uzsorakölcsönnek, amelynek THM-je meghaladná az országban működő bankok által nyújtott hitelek teljes hiteldíj-mutatói átlagának másfélszeresét.
A Felvidék.ma értesülései szerint a tervezet külön pontban szabályozza az egy évnél rövidebb lejáratú, valamint a száz eurónál alacsonyabb összegű fogyasztói hitelek kamatplafonját, amelynél évi 30 százalékban szabja meg azt a határt, amelytől az adott hitel uzsorának számítana.
Az áprilisban jóváhagyott és most pontosított uzsoraellenes szabályozás a közvélemény által leginkább pozitívan fogadott jogi normák egyike. A szabályozást kiváltó probléma súlyát érzékelteti, hogy Szlovákiában egyes nem banki pénzintézetek által nyújtott hitelek teljes éves költségei akár a felvett összeg több ezer százalékát is elérik. A banki hitelkamatokat nagyságrendileg meghaladó kamatozású kölcsönök pedig a lakosság széles rétegeit érintik.
Szlovákiában a lakosság nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása a központi bank (NBS) adatai szerint a tavalyi évben csaknem két és fél milliárd euróra nőtt.

mti nyomán, PP, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleIrány az Európa-bajnokság!
Next articleMi is szedtük!