Kezdőlap DUNATÁJ Nyolc év elteltével újabb csontvázak kerülnek elő a KOMVaK „szekrényéből” …

Nyolc év elteltével újabb csontvázak kerülnek elő a KOMVaK „szekrényéből” …

830
MEGOSZTÁS

Csaknem 230 ezer euróval károsul a KOMVaK Rt. kasszája

Április negyedikén rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Komárom polgármestere, ahol bejelentést tett, hogy a városi víz- és csatornázási művek korábbi vezetése ellen két gazdasági bűncselekmény alapos gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tesz. A várost 158 ezer eurós kár érte, ezért Olláry Viktor és társai ellen a rájuk bízott vagyonban okozott jelentős kár okozása miatt kérték a vizsgálat lefolytatását.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere bevezetőjében elmondta, hogy az elmúlt két évben, vagyis a városi cég vezetésének átszervezésével markáns változások történtek a vállalat életében. Ezek már meglátszanak a fejlesztésekben, a kinnlevőségek csökkenésében, illetve abban, hogy a 4,65 millió eurós hitelt kedvezőbb feltételekkel tudták törleszteni. Így tavaly a 2018-as évben az azt megelőző évhez viszonyítva már 77 ezer euróval tudták csökkenteni a kamatterhet. A polgármester elmondta, hogy ez év januárjában befejeződtek a személycserék a vállalat irányításában és az ellenőrző bizottságban, az új tagok pedig már nem kötődnek a korábbi vállalatvezetéshez. Keszegh nem titkolta, hogy „csontvázak” azért még előbukkannak, illetve előbukkanhatnak a vállalatnál. A régi terhek egyike az adóhivatal által most kirótt 158 ezer eurónyi adókülönbözet is. Keszegh Béla elmondta, hogy ebben az ügyben korábban is tettek büntetőjogi feljelentést, de akkor még nem tudták kimutatni, milyen valós káreset történt, ezért a felelősséget is nehéz volt érvényesíteni. A most felszínre került esetben viszont kimutatható a kár és a felelősség mértéke is. Patrik Ruman, a KOMVaK vezérigazgatója kifejtette: az adóhivatal a 2011-es bevételek után utólagosan 158 ezer euró adókülönbözetet állapított meg. A döntésük jogerős, tehát a különbözetet ki kellett fizetniük, különben zárolták volna a vállalat számláit, esetleg más vagyon elemeit, ami nem csak a működést veszélyeztette volna, hanem két európai pályázat sikeres lezárását is. További 77 ezer eurót késedelmi kamatként kell kifizetniük. Az igazgató az adókülönbözet keletkezését azzal indokolta, hogy 2011-ben rosszul (?) könyveltek el 797 ezer eurónyi szolgáltatást, amivel torzult az egész könyvelés. Ezért két bűntett gyanúja ügyében tesz feljelentést. Egyrészt az idegen tulajdonú vagyon hűtlen kezelése miatt, amivel az elkövetők jelentős kárt okoztak a rájuk bízott vagyonban, másrészt a gazdasági és kereskedelmi könyvelés adattorzítása ügyében. Ezt a visszaélést ugyan már tavaly feltárta az új vezetés által megrendelt due diligence vizsgálat, de mivel akkor még nem zárult le a vizsgálat, ezért ezt akkor nem tárták a nyilvánosság elé. A vezérigazgató elmondta, hogy az adókülönbözet kifizetésével sincs a vállalat működése veszélyeztetve, a pénzügyi állapota megfelelő, de keresik a hibát, hogyan és kiknek a hallgatólagos beleegyezésével történhetett ez az adóvisszaélés.

Az ügyet a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. Az ő feladatuk lesz a felelősök megnevezése. Ilyen esetekben a büntetési tétel háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

 

DUNATÁJ HETILAP 15/2019

 

hirdetés