Kezdőlap RÉGIÓ Tavaszi természetjáráson volt a gútai Tündérkert óvoda

Tavaszi természetjáráson volt a gútai Tündérkert óvoda

360
MEGOSZTÁS

Az elmúlt napokban a Tündérkert Óvoda Brünni téri és az Erdő utcai kihelyezett osztályai a tavasz ébredésének köszöntésére tanulmányi kiránduláson vettek részt, Gútától nem messze fekvő „Túzokosra”. Ing. Vajlik Katalin igazgató és Riflík Zsolt ornitológus apuka vártak bennünket.

A buszról leszállva a  gyerekek érdeklődve nézték a zöldelő erdős területet,  aminek a közepén egy halastó volt. Csendben, hogy ne zavarjuk a madárkákat utunk első állomásán egy 150 éves fűzfát csodáltunk meg. Többféle madárfészket láthattak (szalmasárból készült), megtanulták mire használták a fát régen és ma (tüzelés, kosár készítés, kerítés fonás). Megkülönböztették az agancsot a szarvtól. Láttunk bogárszállót. Közösen válogattuk szét a madarak ennivalóit képekről. Sajnos ma már csak kitömött túzok tyúkokat és túzok kakast láttunk, és sok-sok madártojást. Végig sétáltunk az erdő ösvényén az állatokig. Lehetőségük volt megetetni a barikat, szamarakat, kecskéket, juhokat az otthonról hozott almával, répával. Utunk végeztével nagy meglepetésünkre Riflík Zsolt (apuka) madarakat fogott hálóval (verebet, zöldikét). A gyűrűzés után útjukra engedték őket. Ami nagyon érdekes volt a gyerekek és óvónők számára, testközelből nézhették meg a baglyok köpetének a szétszedését. Hogy mi volt benne? – egér felső, alsó állkapocs, lábszárcsont, szőrzet. Ki hitte volna?
Felejthetetlen élményekkel tértünk vissza az óvodába. Esti mesét biztos, hogy a gyerekek mondtak a szülőknek. Köszönjük a Túzokos dolgozóinak.

Írták:
az óvónők.

 

DUNATÁJ HETILAP 15/2019

hirdetés