HAZA GAZDASÁG Nőtt a Slovnaft bevétele és nyeresége

Nőtt a Slovnaft bevétele és nyeresége

1048
hirdetés

Nőtt az első félévben a Mol szlovákiai leányvállalatának a Slovnaft csoportnak a bevétele és nyeresége is az előző év hasonló időszakához képest – közölte a vállalat sajtóosztálya az MTI-vel kedden.

    A Slovnaft csoport bevételei az idei év első hat hónapjában 9 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, elérték a 2,33 milliárd eurót (megközelítőleg 687 milliárd forint). A vállalat nyeresége az említett időszakban 7 millió eurót (megközelítőleg 2 milliárd 65 millió forint) tett ki, szemben a tavalyi év első hat hónapja során kimutatott 14 millió eurós (megközelítőleg 4 milliárd 130 millió forint) veszteséggel.
    2013 első félévében a Slovnaft csoport éves szinten 18 százalékkal, 2,92 millió tonnára növelte olajipari termékeinek eladását. Az eladások csaknem 77 százaléka exportpiacokra irányult. Az exportált olajipari termékek mennyisége 2,24 millió tonnát tett ki, ez az export 27 százalékos növekedését mutatta éves szinten.
    „A makrogazdasági közeg az elmúlt félév során ugyan érdemileg nem javult, ennek ellenére sikerült pozitív gazdasági eredményt elérnünk. Ez a rejtett belső tartalékok folytatódó kiaknázásának, valamint a kiadási tételek lefaragásának volt köszönhető” – véleményezte az első féléves adatokat Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.
    A vállalat az első félév során 2,86 millió tonna kőolajat dolgozott fel, ez 9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A Slovnaft az említett időszakban 5 százalékkal 693 ezer tonnára növelte az előállított gépkocsibenzin, valamint éves összevetésben 14 százalékkal 1,51 millió tonnára a gázolaj mennyiségét. Bővült a petrolkémiai termékek gyártása is, éves szinten 12 százalékkal, elérve a 156 ezer tonnát.

MTI

hirdetés