HAZA BELFÖLD Megkezdődtek a megyei választások

Megkezdődtek a megyei választások

817
hirdetés

szavMegkezdődtek Szlovákiában, az ország történetében negyedik alkalommal a megyei választások.

    A szavazók szombat reggel héttől este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat, nyolc szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjének és közel 2600 megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.
    A választás előkészületei menetrend szerint zajlottak, s a kétnapos kampánycsend megsértésére vonatkozó bejelentést sem kapott a központi választási bizottság (ÚVK) a választások előestéjéig – tájékoztatta az MTI-t Nyilfa Péter, az ÚVK tagja. Elmondta: a voksolás első részeredményei már nem sokkal a szavazókörök bezárását követően, este tíz óra után ismertek lesznek, a nem hivatalos végeredmény pedig vasárnap hajnalra várható.
    Bár a megyei választásokat megelőzően a felvidéki magyar választók szavazataira számító két párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt több hónapig tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről, a két alakulat végül mégis túlnyomó többségében külön listákon indította jelöltjeit. Az MKP és a Most-Híd a magyarok által is lakott öt szlovákiai megye közül háromban – a nagyszombati, a nyitrai és a kassai megyékben – különálló listákat indított.
    A besztercebányai megyében, ahol számbelileg a legtöbb magyar él, úgy állítottak külön-külön listát, hogy a két névsor együttes létszáma lesz pontosan annyi, amennyi egy teljes listán szerepelhet. A pozsonyi megyében a két párt egy széleskörű jobboldali koalíció keretében indított jelölteket.
    A megyei választásokon két magyar megyefőnök-jelölt is indul, Berényi József, az MKP elnöke és Nagy József, a Most-Híd képviselője személyében. Mindketten ugyanabban a nagyszombati megyében pályáznak, amelynek része a tömbmagyar régiónak számító Csallóköz és Mátyusföld is. A nagyszombati megyében rajtuk kívül még három további jelölt is indul, köztük a legesélyesebbnek tartott jelenlegi megyefőnök, Tibor Mikus. A szlovákiai megyei választások történetében ugyan már többször is indult magyar jelölt egy-egy megyefőnöki poszt megszerzéséért, arra azonban még nem volt példa, hogy sikerült volna nyernie.
    A legutóbbi szlovákiai megyei választásokon az akkori és egyben jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) érte el a legjobb eredményt. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a kormánypárt ismét hasonló eredményre számíthat.
    Annak ellenére, hogy Szlovákiában a megyei közigazgatás szintjén évente átlagban több mint egymilliárd euróról határoznak és itt születik döntés egyebek mellett a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról is, a megyei választások iránti lakossági érdeklődés alacsony, a választói részvétel legutóbb nem érte el a húsz százalékot sem.

MTI

hirdetés