HAZA Egyéb Megjelent a Felvidéki Magyarok idei első száma

Megjelent a Felvidéki Magyarok idei első száma

923
hirdetés
45163Negyedik évfolyamába lépett elektronikus folyóiratunk a Felvidéki Magyarok. A választási futam három állomásán már túl vagyunk. Szlovákiában új elnököt választottunk s a Felvidékről néhányan Magyarország jövőjének alakulásába is beleszólhattak. De hátravannak még az európai parlamenti, majd ősszel a helyhatósági választások.Legfrissebb, tavaszi lapszámunk ennek megfelelően színes tartalommal jelentkezik. Kiemelt témaként foglalkozunk természetesen az elnökválasztások részletes elemzésével, az új magyar Országgyűléssel.

Lesz egyáltalán felvidéki magyar képviselet az Európai Parlamentben? – Csáky Pál, az MKP EP-képviselőjelöltje az európai magyar érdekképviselet jelentőségéről szól, nem rejtve véka alá a kétségkívül meglévő problémákat és az EU-val szembeni kifogásokat sem.
Örömtelien terjedelmes írásban számolhatunk be azokról a díjakról, kitüntetésekről, melyekben az elmúlt negyedév során felvidéki honfitársaink részesültek. Beszámolunk a márciusban Nyitrán tartott nemzetközi Esterházy-konferenciáról, amelynek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen első ízben szólaltak meg egy helyen és időben az Esterházyról vallott különböző felfogások neves képviselői.
A közelgő Húsvét kapcsán a ragyogó szellemű, igen tehetséges fiatal komáromi atya, Nagy Péter osztja meg velünk gondolatait. Színes témával is jelentkezünk: tavalyi több ezer kilométeres kalandos kerékpárútjáról és áprilisban induló kaukázusi túrájáról mesél egy felvidéki magyar fiatalember.
Mindezeken kívül olvashatnak a nagy felháborodást kiváltó Malina Hedvig elleni vádemelésről, március 15-i nemzeti ünnepünk kapcsán pedig néhány szívhez szóló s megfontolásra feltétlenül méltó ünnepi beszédet kínálunk olvasóinknak. Hasonlóképpen tanulságosak Kassai Gyula gondolatai, amelyeket a budapesti Békemeneten való részvétele kapcsán jegyzett le.
A Felvidéki Magyarok a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készül. Tartalmas kikapcsolódást kívánunk.
A szerkesztőség.

A lapszám megtekinthető, illetve letöltthető itt.

FELVIDEK.MA

hirdetés
Previous articleHová tűnt Komárom város első demokratikusan megválasztott polgármestere?
Next articleAranyat talált egy budai óvodás