HAZA DUNATÁJ Hová tűnt Komárom város első demokratikusan megválasztott polgármestere?

Hová tűnt Komárom város első demokratikusan megválasztott polgármestere?

961
hirdetés

Beszélgetés a 60. születésnapját ünneplő Pásztor Istvánnal

pÁSZTOR iSTVÁNBizonyára sokak idősebbnek vélték, de ez csak azért van, mert nagyon fiatalon került magas tisztségekbe. Harminchárom évesen a hajógyár minden idők legfiatalabb igazgatóhelyettese volt, 34 évesen a Komáromi Városi Nemzeti Bizottság elnöke lett, majd 1990-től 12 éven át Komárom demokratikusan választott polgármestere. Sok évig elnöke volt a Csallóközi Városok és Falvak Szövetségének, két évig Szlovákia egyik képviselője a Regionális és Helyi Önkormányzatok Tanácsában Strassbourgban, és sok éven át a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének elnökségi tagja. Meghatározó helyi politikai személyiség. Ám a végtelenségig senki sem lehet a csúcson, főleg nem a helyi politikában. Az alábbiakban Pásztor István mérnökkel beszélgettünk.

● Hatvanadik születésnapja után két nappal munkaviszonyát megegyezéssel felbontotta a Komáromi Városi Hivatallal, hivatalvezetői posztjáról korkedvezményes nyugdíjaztatását kérvényezte. Igaz, ezt megelőzően egy éve szívrohamot kapott, sokáig munkaképtelen volt, majd 60%-ra leszázalékolták, úgy érezte, el kell mennie a városi hivatalból. Felmerült ugyanis a kérdés: az elöljárói munka való-e egy csökkent munkaképességű embernek? – A jelenlegi polgármester orvosként ítélte meg a helyzetet, én pedig politikusként reagáltam: Megegyeztünk, inkább megyek.
● Mégis meg kell kérdeznünk, csak ennyi? Ez ilyen egyszerű, megyek és kész? – Természetesen nem. Visszahúz a munkatársak irántam tanúsított jóindulata, ami akkor is megvolt, amikor keményen dolgoznunk kellett, mert magasra tettük a mércét. Akkor is, amikor harcoltunk az igazunkért, Komáromért, a megmaradásunkért és akkor is, amikor tavaly megromlott az egészségem. Másrészt, olyan irányt vett a helyi politizálás, amelyben nem akarok részt venni. A hangos szópárbajok és erőfitogtatás közepette
most úgy látom, nincs szükség sem a tapasztalataimra, sem a tudásomra, útjában vagyok egy törekvő, de szerintem sehová nem vezető politikai hadviselésnek. Talán teher is lehetek sokaknak, mert sok mindenre emlékszem, tudom ki, mikor, mit mondott, honnan jött, mit cselekedett.
● Nem kell a szemtanú… – A mai városi politikai történéseknek minden mozzanatához hozzá kell fűznöm: qui prodest? (latinból: kinek az érdeke? –kérdezem én egy tanult jogász barátom után). Megváltozott a világ, háttérbe került a közérdek, helyette egyéni sikereket, nagyívű politikai karriereket látok nagyrabecsülni, de kinek az érdeke? Valójában nem most, hanem 2002-ben távoztam városunk politikájából. Hozzáfűzöm, hogy akkori utódom sokat tett azért, hogy távozásom után sehol a médiumokban meg ne jelenhessen a nevem. Mondta is egykori gimnáziumi osztályfőnököm: Vigyázz fiam, ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók!
● Akkor mondták is sokan … Szóval visszavonult és eltűnt. – Van egy mondás: a személyiséget úgy lehet megölni, hogy agyonhallgatjuk a nevét és az elért eredményeit, megöljük céljait. Most más a helyzet, most nem a választók megbízását hagyom ott, most munkaviszonyból távozom. Szépen, csendben. Már a kórházi ágyon megvontam a mérleget, így szól: jó volt, elég volt. Vannak még céljaim, élni szeretnék, segíteni azoknak, akik igényt tartanak rá.
● Pásztor István polgármesterként kifejtett tevékenységéért a Magyar Köztársaság elnökétől megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, Dél-Komárom városa pedig díszpolgári címet adományozott neki. És az itthoni elismerés? – Ó igen, a családom, gyermekeim nagyon elismernek és még sok barátom is. Ez az, ami életben tart.

Szerkesztőségünk nevében 60. születésnapja alkalmából ezúton köszöntjük Pásztor István mérnököt.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleHa betartja az előírásokat, akkor óvást emel megválasztása ellen a főellenőr?
Next articleMegjelent a Felvidéki Magyarok idei első száma