HAZA GAZDASÁG Megemelik a menekültek után fizetett lakhatási támogatás összegét

Megemelik a menekültek után fizetett lakhatási támogatás összegét

674
hirdetés

Emelkedik a menekültek elszállásolása után fizetett támogatás összege. A támogatást február 28-ig folyósítják. A kormány jóváhagyta a menekültek lakhatási támogatásáról szóló rendelet módosítását.


Éjszakánként öt eurót fizet az állam a 15 évnél fiatalabb menekültek elszállásáért. A 15 évnél idősebbek után éjszakánként tíz euró lesz a hozzájárulás – olvasható a belügyminisztérium anyagában.
A rendelet a szobák száma szerint határozza meg az elszállásolásért adható támogatás maximális összegét. Egy szoba kiadásáért a maximálisan kifizethető összeg 710, két szobáért legfeljebb 1080 euró, háromért maximum 1430, négyért vagy többért pedig 1790 euró támogatást fizet az állam.
Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter úgy fogalmazott, az összeg emelésével motiválni szeretnék a szállásadókat. „A menekültek elszállásolásának ez a módja előnyösebb az állami költségek szempontjából, egyes háztartásoknak segítséget jelent, és ami a fő cél, a menekültek integrációja szempontjából is optimális” – közölte. Mikulec tájékoztatása szerint a belügyminisztérium a múlt hónapban több mint 5,34 millió eurót utalt át az önkormányzatoknak.
Ján Orlovský, a migrációs hivatal igazgatója szerint az integráció legjobb módja, hogy magánszemélyeknél szállásolják el az Ukrajnából érkezett menekülteket. Az hozzájárulások összegét az energiaárak várható emelkedése miatt emelik. Hozzátette, szeretnék, ha jogi személyek helyett magánszemélyek fogadnák be a menekülteket, mert ez szerinte kétszer olcsóbb lenne.
Orlovský úgy gondolja, február után is fizetni fogják a támogatásokat, és az ezzel kapcsolatos költségek 85 százalékát megtéríti Szlovákiának az Európai Unió.
A rendelet október 1-jén lép hatályba.

TASR

KÉP: pixabay

hirdetés
Previous articleBauer Ildikó: Minden komáromi polgármestere szeretnék lenni
Next articleHeger elítélte az orosz „álrefendumokat”