HAZA Egyéb Magyarországon és Szlovákiában is parancsnoki központot akar létesíteni a NATO

Magyarországon és Szlovákiában is parancsnoki központot akar létesíteni a NATO

762
hirdetés

eiA NATO további regionális parancsnoki mközpontokat akar létrehozni a keleti tagországokban, így Magyarországon és Szlovákiában – közölte pénteken a német médiának adott nyilatkozatában az atlanti szövetség egyik szóvivője.

    E tervekről a tagállamok védelmi minisztereinek október 8-ikai brüsszeli tanácskozásán kívánnak dönteni.
    Az Oroszországgal kiéleződött viszony miatt a NATO hónapok óta erősíti védelmi infrastruktúráját a szövetség keleti területein. Már döntés született parancsnoki központ létesítéséről mindhárom balti államban, valamint Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. E központoknak jövő év júliusára alkalmazhatóvá kell válniuk.
    Az új parancsnoki központok tervezési és koordinációs szerepet töltenek majd be katonai gyakorlatok során, illetve az újonnan felálló gyorsbeavatkozású erő esetleges bevetésekor.  
    NATO-források szerint a nyugati katonai szövetség a Krím félsziget jogellenes orosz bekebelezése és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatása nyomán egyértelmű jelzéssel kívánja figyelmeztetni a terjeszkedő törekvéseket tápláló moszkvai vezetést arra, hogy az észak-atlanti szervezet megvédelmezi valamennyi tagállamát.


MTI

hirdetés
Previous articlePolis: MKP-val együtt hét párt a parlamentben
Next articleKét autó és egy autóbusz „karambolozott” az Eötvös utcán