HAZA GAZDASÁG Két és fél milliárd eurós hiánnyal számol a 2017-es szlovákiai költségvetés tervezete

Két és fél milliárd eurós hiánnyal számol a 2017-es szlovákiai költségvetés tervezete

2763
hirdetés

Szlovákia állami költségvetésének tervezete a jövő évben 2,426 milliárd eurós hiánnyal számol – közölte a szlovák pénzügyminisztérium hétfőn Pozsonyban.

    A tárca 14,399 milliárd eurós bevétellel és 16,825 milliárd eurós kiadással számol. A tervezett hiány összhangban van a szlovák kormány 2016-2019-es évekre kidolgozott és elfogadott stabilizációs programjával, amely a jövő évi költségvetési deficitet a bruttó hazai termék (GDP) 1,29 százalékában állapította meg. A stabilizációs program szerint 2018-ban a költségvetési hiánynak a GDP 0,44 százalékára kellene csökkennie, míg 2019-ben már 0,16 százalékos (GDP) többlettel számol a program.
    A költségvetés pénzügyi célokat követ, a hiányokat a legközelebbi évekre elfogadott stabilizációs program határozta meg, a meghatározott költségvetési hiányt betartottuk – mondta Peter Kazimir pénzügyminiszter a közszolgálati TASR hírügynökség jelentése szerint a szlovák érdekegyeztető tanács hétfői ülése után Pozsonyban újságíróknak.
    A jövő évi költségvetési tervezetet most megvitatják a koalíciós pártok, és Peter Kazimir szerint néhány hét alatt meg kellene állapodni a végleges számokról. A kormánynak október 15-ig kellene jóváhagynia a tervezet, majd azt a parlament elé terjesztik.
    A szlovák pénzügyminisztérium új prognózisa szerint az idei évben a gazdasági növekedés 3,2 százalékos lehet, amely jövőre 3,7 százalékra gyorsul.

MTI

hirdetés
Previous articleA felgyülemlett metángáz okozott robbanást Őrsújfalun?
Next articleDacia Sandero Stepway 0.9 TCe Easy-R: Két pedállal