HAZA AUTÓVILÁG Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe Easy-R: Két pedállal

Dacia Sandero Stepway 0.9 TCe Easy-R: Két pedállal

994
hirdetés

03A 2012 óta piacon levő autó idén egy komoly újdonsággal örvendeztette meg az iránta érdeklődőket. Pontosabban: nem maga az autó, hanem inkább a márka. Az idei Genfi Autószalonon ugyanis két típusát „kétpedálos” kivitelben is bemutatták; az egyikük a Sandero kiskompakt volt. Tegyük hozzá, hogy nem klasszikus automatáról, hanem úgynevezett robotváltóról van szó, de így is ez az első automatizált erőátvitel a márka történetében. Hazánkban csak a 0,9-es benzinmotorhoz társítható; ezt a kombinációt próbáltuk ki nemrégen.

Alaktan

A Daciák külsején őszintén szólva nincs sok elemeznivaló: azt az egyszerűséget, már-már puritanizmust sugározza, amelyet maga az egész autó. Személyes véleményem viszont, hogy a kompakt, tökéletesen egybeszabott Sandero a legmutatósabb családtag. Pláne az enyhén terepesített Stepway kivitelben, mint amilyen a tesztautónk volt; ez a 148-ról 193 mm-re (!!!) növelt hasmagasságon kívül elülső-hátsó védőlemezekkel, a sárhányók plasztik szegélyével, más kialakítású ködfényszórókkal és tetősínekkel különbözik a „normális” változatokról. Illetve még valamiben, ami tesztautónkról hiányzott: az elülső oldalajtók STEPWAY feliratában, amit itt nyilván a reklámmatricák miatt távolítottak el.

Belvilág

Csak megismételni tudjuk: egyszerűség, amerre nézünk, olykor némi anakronizmussal vegyítve. Ilyen elsősorban a középkonzol, a nagyméretű és vékony volán, az ósdi tekerentyűkkel/kallantyúkkal operáló szellőzőrendszer, vagy a kézifékkar sivár környéke. Viszont tény, hogy mindezt kissé feldobják a különböző helyeken használt mattezüst-színű vagy krómkeretek, lásd egyebek közt a volánt, a körműszereket vagy a szellőzőnyílások kereteit. Szintén sokat javítanak az összbenyomáson a STEPWAY feliratú, jól formázott és ötletes színkombinációjú ülések is, lásd a 13. ábrát.

A helykínálat egy átlagos B-szegmensbeli kiskocsié, de ezzel együtt hátul egész tisztességes lábtér alakítható ki; ehhez persze szükség van az elöl ülők kompromisszumkészségére is. A koffer 300 litert bőven meghaladó alapmérete jó érték ebben a kategóriában, az 1,2 köbméteres maximum szintén, a csomagokat viszont iszonyú magasra kell emelni berakodáskor.  Ami pedig a szereltséget illeti a Stepway külön szintet alkot a kínálatban, éspedig lényegében a legmagasabbat. Mert míg például kétfunkciós tempomat, kézi légkondi és CD-s/USB-s rádió alacsonyabb szinten is szerepel a kínálatban, könnyűfém keréktárcsák csak ehhez a modellhez járnak. A 11-12. képen látható Media Nav Evolution multimédia-rendszer viszont már itt is feláras volt; a komplett Európa-térképpel együtt 369 euróba kerül, de már nem tartalmaz CD-lejátszót.

Az országúton

Bár vitathatatlanul dühöng az apró turbós benzinmotor divatja, a Renault háromhengeresét még ebben a mezőnyben is kissé alulméretezettnek tartjuk.  Ennek egyik folyománya a nem túl acélos teljesítmény és nyomaték; ebben az autóban a mindössze 1098 kg-os önsúly miatt mégis elfogadhatónak tűnt. És akkor jöjjön most a Nagy Újdonság: az Easy-R nevet viselő ötfokozatú robotizált váltó. Pici szakmázással felvezetve: az ilyen váltók lényegében mechanikusak, de nincs kuplungpedál, a tengelykapcsolót automata kezeli. A megoldás előnye az olcsóság, a kézi váltóhoz képest változatlan szabványos átlagfogyasztás, és a viszonylag kis súly. Kényelemben ugyanakkor a robotváltók messze nem nyújtják azt, amit a duplakuplungos vagy bolygóműves automata váltók, de ezt részben kompenzálhatják a fentebb felsorolt előnyök. Nos, ez esetben is pontosan azt kaptuk, amit az ilyen váltótípust más autókból ismerve vártunk. Vagyis nincs rajta mit szépíteni, hogy sokszor indokolatlanul késnek a felfelé kapcsolások, és maga a váltás is hatalmas bólogatásokkal jár. Érdekes, hogy lefelé sokkal folyamatosabban működött a dolog. Van „kézi” rezsim is, amely szubjektíve gyorsabbnak tűnik. Ami pedig a dinamikát és a fogyasztást illeti:1) a gyártó azonos végsebességet és 0,1 másodperccel jobb százas gyorsulást ad meg az új váltóval az ugyancsak ötfokozatú kézihez képest, 2) a fogyasztás szintén hajszál híján azonos (kézi váltó 5,8/4,7/5,1, Easy-R 5,7/4,7/5,1 l/100 km). A robotváltós motor CO2-kibocsátása szintén kisebb papíron, bár csak 1 g/km-rel. A legvégére pedig még annyit, hogy főleg rosszabb minőségű utakon érezzük jótékonyan az autó robusztus építését. Pláne a tesztelt Stepway kivitelben…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 898 cm3
Teljesítmény: 66 kW (90 LE)@ 5000
Nyomaték:   140Nm@2250
Sebességváltó: ötfokozatú robotizált
Legnagyobb sebesség: 168 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás:6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 110 g/km
H/Sz/M: 4058/1133/1618 mm
Csomagtér:  320–1200 l
Üzemanyagtartály: 50 l
A Stepway modellcsalád induló ára: 9790 €
A tesztelt típus induló ára: 10 290 €

 

 

 

hirdetés
Previous articleKét és fél milliárd eurós hiánnyal számol a 2017-es szlovákiai költségvetés tervezete
Next articleMadar új testvérközsége Sükösd