HAZA DUNATÁJ Jubileumi borverseny Szentpéteren

Jubileumi borverseny Szentpéteren

1306
hirdetés

A hegy „levének“ minőségét szakmai zsűri értékelte

bor1A kezdetekben az Újszőlőben, a horvát pincében kóstolgatták a szentpéteri borosgazdák egymás borait, majd húsz évvel ezelőtt a helyi kertbarátok alapszervezete meghirdette első nyilvános borversenyét, ahol a zöldség- és gyümölcskiállítás kísérő programjaként harminc mintáról alkotott véleményt a Novák Ján, Erős Gusztáv és Kis Ferenc alkotta bírálóbizottság. Akkor még nem sejtették, hogy hagyományt teremtenek.

1994-től a községi hivatal vette át a borverseny rendezését és szervezését. Nagyon rövid időn belül olyan neve lett ennek a borversenynek a szakmai körökben, hogy már Szentpéteren kívülről is érkeztek borosgazdák, hogy megmérettessék tudásukat. Miután megalakult a községben a Szent Orbán Borosgazdák Társulása, ez a szervezet gondoskodott a továbbiakban arról, hogy a borverseny még szélesebb körökben ismert legyen.

Az idei versenyre már 278 mintát hoztak a szőlősgazdák, s ebből 225 mintát a zsűri díjazott is. Szentpéteri sajátosság, hogy a borverseny befejezése a degusztálás után egy héttel később történik és minden versenyző emléktárgyat kap ajándékba. Az csak természetes, hogy a verseny kiértékelésének legjobban várt része az, amikor a zsűri kiosztja az elért eredményeket igazoló díszokleveleket. Idén a champion kategóriájának I. díját Lipták Ondrej mérnök nyerte el. A fehérborok versenyében Molnár Imre, a vörösborok kategóriájában ismételten Lipták Ondrej mérnök lett az első. A vegyes borok kategóriájában Krnáč Oto, az óborok csoportjában pedig Zsidek Vilmos győzött. Vendégdíjat kapott a Bátorkesziről érkezett Amicus pincészet.

 

dr. Pecena György és Zsidek Vilmos

DUNATÁJ HETILAP

bor2  bor3  bor4

hirdetés
Previous articleMegajándékozták a szükségszálló lakóit
Next articleNégy ázsiai kisoroszlán született a budapesti állatkertben