HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Négy ázsiai kisoroszlán született a budapesti állatkertben

Négy ázsiai kisoroszlán született a budapesti állatkertben

5180
hirdetés

Indiai kisoroszlánok születtek a budapesti állatkertben Ezzel felfedte csütörtökön az elmúlt hetek „nagy titkát” a fővárosi állatkert: a közösségi oldalak olvasói által sokat találgatott állat nem más, mint a veszélyeztetett Panthera leo persica.
    Összesen négy kis ragadozó jött világra február 16-án az intézményben – jelentette be Persányi Miklós főigazgató a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Az apróságokat és anyjukat a látogatók már csütörtök délutántól láthatják az intézményben.
    A kisoroszlánok anyja, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.
    A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán – hangzott el a tájékoztatón.
    A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.
    Az állatkert lakóinak száma a négy kisoroszlán mellett két orángután nősténnyel is szaporodott, ők azonban egyelőre nem láthatók. A müncheni állatkertből nemrég érkezett egyedek, Lia és Jula még karanténban vannak, nem estek még át a szükséges vizsgálatokon. Velük áprilisban ismerkedhet meg az intézmény közönsége – mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek.
    A csütörtöki sajtótájékoztatón Tarlós István, Budapest főpolgármestere méltatta az állatkert munkáját, amelynek hála az intézmény nemcsak Magyarország legrégibb és legnagyobb, de Európa egyik legpatinásabb állatparkjává vált.
    (FOTÓ)

 

MTI

hirdetés