HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Négy ázsiai kisoroszlán született a budapesti állatkertben

Négy ázsiai kisoroszlán született a budapesti állatkertben

4870
hirdetés

Indiai kisoroszlánok születtek a budapesti állatkertben Ezzel felfedte csütörtökön az elmúlt hetek „nagy titkát” a fővárosi állatkert: a közösségi oldalak olvasói által sokat találgatott állat nem más, mint a veszélyeztetett Panthera leo persica.
    Összesen négy kis ragadozó jött világra február 16-án az intézményben – jelentette be Persányi Miklós főigazgató a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Az apróságokat és anyjukat a látogatók már csütörtök délutántól láthatják az intézményben.
    A kisoroszlánok anyja, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.
    A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán – hangzott el a tájékoztatón.
    A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.
    Az állatkert lakóinak száma a négy kisoroszlán mellett két orángután nősténnyel is szaporodott, ők azonban egyelőre nem láthatók. A müncheni állatkertből nemrég érkezett egyedek, Lia és Jula még karanténban vannak, nem estek még át a szükséges vizsgálatokon. Velük áprilisban ismerkedhet meg az intézmény közönsége – mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek.
    A csütörtöki sajtótájékoztatón Tarlós István, Budapest főpolgármestere méltatta az állatkert munkáját, amelynek hála az intézmény nemcsak Magyarország legrégibb és legnagyobb, de Európa egyik legpatinásabb állatparkjává vált.
    (FOTÓ)

 

MTI

hirdetés
Previous articleJubileumi borverseny Szentpéteren
Next articleVasárnap kezdődik a nyári időszámítás