HAZA RÉGIÓ Jövőre Nyitra megyében is több kétnyelvű közúti táblát helyezhetnek ki

Jövőre Nyitra megyében is több kétnyelvű közúti táblát helyezhetnek ki

301
hirdetés

Megvan az arra vonatkozó politikai akarat a Nyitra Megyei Önkormányzat képviselőiben, hogy 2024-ben kétnyelvűsítsék a magyarlakta régió közúti tábláit. A megyei képviselőtestület a jövő évi költségvetésben a táblacserére 240 ezer eurót különített el – mondta el a Ma7-nek Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakcióvezetője.

Fontos döntések színhelye a Nyitra Megyei Hivatal   Fotó: Magyar Szövetség Nyitra megyei frakciójának archívuma

Ahogy arról már portálunk is korábban beszámolt: a Nagyszombat Megyei Önkormányzat Magyar Szövetséghez tartozó képviselőinek kezdeményezéséből ősz óta több településén helyezték ki a sokak által hiányolt, kétnyelvű táblákat, amelyek száma a tervek szerint jövőre továbbiakkal nő.

Kíváncsi voltunk arra, hogy e téren milyen előrelépések várhatók Nyitra megyében. Megtudtuk: természetesen, Nyitra megye magyar képviselői hasonlóképpen szívügyüknek tartják a kétnyelvű feliratok kihelyezését a magyarlakta térségben, ahol arra a tervek szerint a meglevő, régi táblák cseréjekor kerülhetne sor.

Ezt a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló, 1999-ben elfogadott törvény közúti táblákra vonatkozó, 2022 óta hatályos módosítása lehetővé teszi.

„Politikai színtéren, vagyis a Koalíciós Tanácsban korábban megegyeztünk arról, hogy hatékonyan foglalkozunk e kérdéssel. Hivatalosan a nemzeti közösségek és marginális csoportok szakbizottságától, amely elnöke Csenger Tibor megyei alelnök, hatásköre kidolgozni az arra vonatkozó szakmai javaslatot. Tehát 2024-ben az egyik prioritásunk lesz a közúti táblák kétnyelvűsítésének folyamata. A már elfogadott 2024-es évi megyei költségvetésben 240 ezer eurót szavaztunk meg táblacserére”

– mondta el a Ma7-nek Farkas Iván megyei frakcióvezető.


A Magyar Szövetség Nyitra megyei képviselői tanácskozás közben
Fotó: Magyar Szövetség Nyitra megyei frakciójának archívuma

Tehát azon magyarlakta települések esetében, ahol a lakosság számaránya a vonatkozó törvény értelmében azt lehetővé teszi, a régi táblák helyére majd több szakaszban kerülnek ki a magyar-szlovák nyelvűek. Ehhez még az kell, hogy miután a politikai akarat és a szükséges pénz már megvan, Nyitra megye, mint az utak fenntartója, kiadja utasításban, hogy a tervezet táblacsere során a Nyitra Megyei Közútkezelő Vállalatnak a magyarlakta helyeken hogyan kell eljárni.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleLuca napja: párválasztási döntések kavalkádja TAMBURILDA új dalában
Next articleAdvent 3. vasárnapja – X. A mi karácsonyunk műsorfüzérrel