HAZA HÍR-MIX Ismét közös Komáromi Napok az Összetartozás Városában

Ismét közös Komáromi Napok az Összetartozás Városában

689
hirdetés

Két évnyi pandémiás kényszerszünet és a tavalyi magányos észak-komáromi szervezés után az idén április 26 – május 1. között végre ismét a két országban élő komáromiak közös szervezésében valósulhat meg a térség legjelentősebb fesztiválja, a Komáromi Napok.

„Komárom határtalanul jó!”

Az 1849-es dicső tavaszi hadjárat emlékére 1992-ben indított, s bő egy hónap múlva folytatódó rendezvénysorozat kapcsán a Monostori Híd Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatót Észak- és Dél-Komárom polgármestere.

Jelképesen a két oldalt összekötő vasúti és Monostori-híd tövében…

Dr. Molnár Attila, a magyarországi város vezetője hangsúlyozta:

„Az osztrák csapatok 1849-ben ostromgyűrűbe zárták Komáromot, március 30-án megtámadták az erődrendszerünket. A rohamot a hazai erők sikerrel verték vissza, április 26-án még az ostromgyűrűt is szétzúzták. E dicső tettüket hirdeti az 1992-től tavasszal megrendezendő Komáromi Napok elnevezésű fesztivál, amellyel értéket teremtettünk, s a rendezvénysorozatunk az elmúlt évek során hagyománnyá érett. Ez egyben szimbólum is: az összetartozásunké, a barátságé, a szereteté és a példamutatásé”.

A város ünnepnapján kezdődő, nagyszabású fesztivál április 26-i nyitánya a hagyományokhoz híven az idén is a közös ünnepi testületi ülés lesz, amelynek most a csodálatosan felújított, dél-komáromi Csillagerőd ad otthont. Az eseményen a jó szokáshoz híven majd átadják a kettészelt város legrangosabb díjait, és a Komárom Díszpolgára megtisztelő címben is újabb közösségért áldozatkészen tevékenykedő, jeles személyiségek részesülhetnek. Azután kulturális és sportrendezvények garmadája közül választhatnak a látogatók, mert ahogy a fesztivál szlogenje is hirdeti: „Komárom határtalanul jó!”.

Jelképesen a két oldalt összekötő vasúti és Monostori-híd tövében…

Dél-Komárom: a Jókai-ligetben és a Monostori Erődben áll majd a bál

A Duna jobb partján ingyenes és fizetős programokat is kínálnak. Megtudtuk, hogy a ligetben majd bemutatkozhatnak a helyi egyesületek és civil szervezetek, s olyan legendás bandák is fellépnek, például a Bon-Bon, a Hooligans, a Republic és nem utolsó sorban több nemzedék nagy kedvence, Deák Bill Gyula.

Továbbá április 27. és 30. között a Monostori Erődben rendezik meg az ErődFesztet, amire a komáromiak jutányos árú belépőjegyeket válthatnak. Fellép többek között a Tankcsapda, a VALMAR, az R-GO, a Neoton Família, valamint Demjén Ferencnek, Rúzsa Magdinak, Majkának, Delhusa Gjonnak, vagy Manuelnek is csápolhatnak majd a rajongók.

A koncertek időpontját a további részletekkel együtt a www.komarominapok.eu oldalon folyamatosan teszik közzé. Molnár polgármester reményét fejezte ki, hogy a szereplők között mindenki megtalálja a maga kedvencét, s majd egymás rendezvényeire is el-elzarándokolnak az Összetartozás Városában, itt vagy ott élők.

Nemzeti és komáromi zászlók is lobognak a Monostori Híd Látogatóközpontnál

Észak-Komáromban minden koncert ingyenes lesz

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere is örömmel nyugtázta, hogy ismét közös lesz a Komáromi Napok műsorfüzér. Emlékeztetett, április 26-án, szerdán indul a rendezvénysorozat, s az északi oldalon május elsején, hétfőn is lehet vigadni, lévén az munkaszüneti nap. „Kiegészítjük egymást a Duna két oldalán, s nem versenyezni akarunk egymással” – szögezte le.

Többek között fellép majd Pápai Joci, Rácz Gergő, a Bikini, a Desmod, Igor Kmeťo, s lehet nosztalgiázni az LGT Revival, az Elán Forever és a Queen Tribute zenekarokkal. Jubileumi nagykoncertet ad az Első Emelet, és Komárom Díszpolgára, DJ Čeku sem maradhat ki a fellépők közül. Keszegh Bélától azt is megtudtuk, hogy a két Komárom közti futóversenyt május elsejére tervezik, a komáromi erődök érintésével.

„Az „Újra együtt“ szlogen jegyében zöld és környezettudatos fesztivált készítünk, odafigyelünk majd a város tisztán tartására, emellett igyekszünk hangsúlyt fektetni arra, hogy a szórakozás mellett elegendő teret kapjon a mozgás, a sport és a kikapcsolódás” – emelte ki. Hozzátette, hogy a várban családi nappal is készülnek.

A mindig kiváló hangulatról árulkodik a háttér…

Takarékoskodási okokból, a környezettudatosságot még jobban hangsúlyozva, nyomtatott műsorfüzetet már nem készítenek, de a korábban megadott weboldalon minden fontos információt közzétesznek. Annak érdekében, hogy az észak- és dél-komáromiak még intenzívebben tudjanak együtt szórakozni, alternatív buszjáratot is indítanak a két part között. A május elsejei méltó záróakkordként a korábban megszokott tűzijáték helyett látványos fényjátékkal szórakoztatják majd a Klapka térre érkezőket.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA műtétet megelőző vizsgálat szívbetegségre vagy más komoly betegségre is fényt deríthet
Next articleFelmérés: Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság