HAZA GAZDASÁG Felmérés: Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság

Felmérés: Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság

738
hirdetés

Főleg a ruhavásárláson spórol a lakosság, továbbá kevesebbet költenek az emberek kultúrára, szórakozásra, sokan az üdülésről mondanak le. A többség a tartalékait éli fel, igyekszik elkerülni a hitelfelvételt – derült ki a KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) társaság felméréséből, amely pénzügyi intézetek és cégek ügyfelekkel szembeni követeléseinek kezelésével foglalkozik.

Illusztráció, Pixabay

A lakosság 65%-a főleg a ruhavásárláson spórol, arányuk 6%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. 54% kevesebbet jár vendéglátóhelyre, moziba, színházba, 53% kevesebbet költ utazásra és üdülésre.
„Logikus, hogy a lakosság nem a mindennapi szükségleteken kezdi a spórolást. Emellett a villany és a gáz árának emelkedése miatt sokan az energiaköltségeken igyekeznek takarékoskodni. Végső esetben korlátozzák például a gyerekek taníttatására, fejlődésére fordított összegeket, de már ennek mérlegelésére is vannak példák” – közölte Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója.
Egyelőre a háztartások 2%-a igyekezett banki hitellel vagy a barátoktól kért kölcsönnel megoldani az anyagi problémáit, 25%-a a tartalékaihoz nyúlt.
Tavaly a lakosság 41%-a korlátozta az élelmiszervásárlást, a felmérés szerint idén már az 51%-a. 18%-a kevesebbet közlekedik autóval, inkább a tömegközlekedést választja.

TASR

hirdetés