HAZA BELFÖLD Fico üzenete Kijevnek: Egy centet sem adunk

Fico üzenete Kijevnek: Egy centet sem adunk

869
hirdetés

44716 Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek tavaszi csúcstalálkozója, amelyen a legnagyobb vitát az ukrán-orosz konfliktusról és az arra adandó európai válasz váltotta ki. A komolyabb gazdasági szankciókról még nem született döntés.(Frissítve!)

A tanácskozásra érkező uniós vezetők közül csütörtök délután (március 20-án) többen arról beszéltek, hogy a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek körének bővítése van napirenden az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések között. Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár viszont világossá tette, hogy a helyzet további romlása és eszkalációja esetén az EU gazdasági szankciók bevezetésére is készen áll. Az éjszakába nyúló tanácskozásukon az uniós vezetők végül arról döntöttek, hogy újabb 12 névvel bővül az a lista, amely az ukrajnai válság miatt, európai uniós vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyeket tartalmazza. és felkérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki széles körű gazdasági szankciókat Oroszország ellen arra az esetre, ha tovább mélyülne az ukrajnai válság.
„Nem támogathatjuk az értelmetlen gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mivel ez rendkívül károsítaná a szlovák gazdaságot”, nyilatkozta még a Brüsszelbe tartó gépe fedélzetén Robert Fico. A szlovák kormányfő úgy látja, hogy azok az uniós országok vették fel a hősies magatartást, amelyeknek kevésbé jelentősek a gazdasági kapcsolataik az oroszokkal. Fico rámutatott az EU felelősségére is, kudarcnak tartja ugyanis, hogy a tavalyi egyeztetések során Brüszelnek nem sikerült magához édesgetnie Ukrajnát, tehát bizonyos mértékben tehet az országban jelenleg uralkodó állapotokért. Azt viszont hibának tartja, hogy az EU vállára veszi a felelősséget az ukrán gazdaság helyzetéért. „Tévedünk, mikor azt hisszük, hogy Ukrajna kész teljesíteni házi feladatát. Óriási pénzekkel tartozik Oroszországnak, s most úgy hiszi, hogy az EU-tól felvett hitelt sem kell majd térítenie”, véli Fico. Kijelentette, hogy Szlovákia költségvetéséből egy centet sem kap Kijev, hozzátéve, hogy az EU-nak vannak saját tartalékai. Ukrajnának azt üzente, ne várják a sült galambot, mert nem potyognak az égből, inkább az olyan kemény lépéseket kellene megtenniük, melyeket Szlovákia is megtett a rendszerváltozás során.

MTI/BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleElnökválasztás: az MKP türelmesen vár
Next articleVégső búcsút vettek Csala Zsuzsától