HAZA BELFÖLD Elnökválasztás: az MKP türelmesen vár

Elnökválasztás: az MKP türelmesen vár

958
hirdetés

44715a A Magyar Közösség Pártja elnöksége által szombat éjjel (március 15-én) megfogalmazott vélemény változatlan: meg kell várni, hogy a második fordulóba jutott államfőjelöltek közül melyik vállal fel valamit a magyarság ügyeiből. Csak ebben az esetben tudja támogatását kinyilvánítani a párt. Nem tartják valószínűnek azonban, hogy Robert Fico gesztust tesz, inkább Andrej Kiska részéről várják az érdeklődést.

„Elsősorban Andrej Kiska ajánlatát várom, de nem ismerjük őt. Az ellenfelét igen, ezért vele szemben nagy elvárásaink nem lehetnek”, nyilatkozta még vasárnap Bárdos Gyula volt államfőjelölt, és csütörtökön (március 20-án) megerősítette, azóta nem történt semmi, ami változtatott volna az álláspontján. Berényi József MKP-elnök a Felvidék.ma-nak szintén megerősítette, hogy egyelőre türelmesen várnak. Megismételte a korábban elmondottakat, miszerint pártja olyan jelöltet tud támogatni, aki konkrétan felvállal valamit megmaradásunk ügyéből, például a kisebbségi alapdokumentumban lefektetett pontok közül. Újra felhívta a felvidéki magyarság figyelmét arra, hogy „szavazatot már ne adjunk ingyen”. Mert ha mindig ingyen támogatunk valakit, akkor az sem fogja szükségét érezni, hogy valami konkrétat tegyenek értünk.
A második fordulóba jutott két államfőjelölt között különben tovább éleződik az ellentét. Csütörtök délelőtt fél órás különbséggel Robert Fico és Andrej Kiska is sajtótájékoztatót tartott, melyen mindketten igyekeztek cáfolni a másik fél által felhozott vádakat. Kiska szerint egy egész masinéria áll vele szemben. Elmondta, hogy volt alkalmazottait, munkatársait Smerhez tartozó emberek keresték meg és 3-10 ezer eurót ígértek kompromittáló információkért, sőt külföldön élőket is próbáltak lefizetni ennek érdekében. „Ez azt jelenti, hogy a szlovák politika sokkal rosszabb helyzetben van mint hittem, és a hatalommal való visszaélés veszélyes méreteket ölt” – szögezte le a polgári jelölt.
Robert Fico szerint az ő 22 éves politikai múltját mindenki ismeri, ne csodálkozzék hát Kiska sem, hogy az ő múltjára is kíváncsiak az emberek. Egyben hazugsággal vádolta meg ellenfelét. Állítása szerint Kiska nem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy egykori cégei kapcsán csak 15 ezer koronás büntetésről tud. A kormányfő néhány határozatot húzott elő, amelyekben a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet több bírságot is kirótt a fogyasztók megtévesztése miatt, köztük 150 ezer euró nagyságban is. Fico szerint nem igaz, hogy Kiska a Triangel és Quatro hitelezései révén segített az emebreken. „A szegénységet saját meggazdagodására használta ki”, nyilatkozta, és előre jelezte, az egykori vállakozó dolgairól még lesz mit mondania.

BA,Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleNem hallott még a templom egeréről?
Next articleFico üzenete Kijevnek: Egy centet sem adunk