HAZA BELFÖLD Fico a migránsválságról: Szodoma és Gomora

Fico a migránsválságról: Szodoma és Gomora

893
hirdetés

57124Az 526 kilométer hosszú szlovák-magyar határ szárazföldi szakaszán az intenzívebb határellenőrzésből a jövőben a rendőrök mellett a katonák is kiveszik részüket. Ilyen együttműködést gyakorolt csütörtökön mintegy 300 fős, katonákból, rendőrökből és tűzoltókból álló biztonsági alakulat Dél fedőnév alatt. Minderre a menekültválság kapcsán került sor.

A gyakorlat Robert Fico kormányfő és más miniszterek, illetve az országos rendőrfőkapitány jelenlétében tartott bemutatóval kezdődött Pozsony Oroszvár nevű városrészének határában, s egyidejűleg zajlott az egész határszakaszon. A kormánydelegációnak azt mutatták be, hogy avatkozik be a járőr határsértők csoportja ellen.

A „Dél” elnevezésű művelet során a fegyveres erők tagjai élőben gyakorolták a szlovák-magyar határ megfigyelését, a járőrözést, az esetleges akcióba lépést, abból a célból, hogy ha kell, meg tudják védeni az illegális bevándorlóktól az országot. Az összpontosításban 129 rendőr és 138 katona vett részt 50 tűzoltó támogatásával.

„Szeretném közölni, hogy nagyra értékelem ezt a fajta együttműködést. Hiszem, hogy meg tudjuk védeni Szlovákiát, s hogy ennek érdekében cselekszünk. Számunkra ez rendkívül fontos, mivel az illegális bevándorlás hatásai által még a téli hónapokban is érhetnek minket meglepetések” – jelentette ki Robert Fico. Elmondta, a polgároknak szükséges jelzéseket adni, hogy az illegális bevándorlók határainkra való nyomása esetén képesek vagyunk beavatkozni.

Megismételte azt a nyugati államok részéről sokat bírált tézisét is, hogy nem engedi, hogy Szlovákia arculata megváltozzon, mint ahogy az már Németországban most tapasztalható. A migránsválság szerinte rossz irányban halad, a helyzetet Szodoma és Gomorához hasonlította, hozzátéve, hogy az Európai Unió kudarcot vallott.

Robert Kaliňák arról beszélt, hogy a rendőrség nem rendelkezik elegendő kapacitással, ezért kell bevonni a katonaságot is. „Rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel. A legkockázatosabb szakaszokra, főleg az ausztriai és magyarországi zöld határra összpontosítunk, amelyeket már májustól fokozottan védünk” – nyilatkozta a belügyminiszter.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHalloween party a gútai magániskolában
Next articleGyomorbántalmak miatt műtötték meg Karel Gottot