HAZA BELFÖLD Fico: a kisebbségek ne „zsarolják” a szlovák államot – FRISSÍTETT (új: a...

Fico: a kisebbségek ne „zsarolják” a szlovák államot – FRISSÍTETT (új: a Híd és az MKP reagálása)

907
hirdetés

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt szeretné, ha az országban élő kisebbségek úgymond abbahagynák az állam zsarolását.

    A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd magyar-szlovák párt azonnal bírálta a szlovák miniszterelnök kijelentéseit.
    A kormányfő úgy látja: van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha „Szlovákiában nem is élnének szlovákok”, s ez furcsa.
    „Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás” – húzta alá Fico, aki a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen beszélt.
    Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.
    „Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket” – jelentette ki Fico.
    „Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek részéről főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt” – mondta a kormányfő. Majd hangsúlyozta: „Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez be is fog következni.”
    A Fico-kormány kisebbségi biztosának tisztségét jelenleg A. Nagy László, a Híd magyar-szlovák párt képviselője tölti be. Eddig senki sem jelezte, hogy menesztenék.
    A miniszterelnök beszédében élesen kikelt a szlovákiai média ellen is, amely szerinte bulvárosítja a Matica Slovenská „őszintén hazafias” és „nemzetmentő” munkáját. Fico azt állította, hogy a Matica Slovenská nemcsak a kihalástól mentette meg a szlovákokat, hanem „feltámasztotta őket a halálból”. Azt mondta, hogy a Maticában „a szlovák elit” tömörül.
    „A Maticának élen kell járnia a szlovák nemzet erkölcsi megújulásában” – jelentette ki Fico.
    „Az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok egy demokratikus ország miniszterelnökétől. Kikérjük magunknak minden kisebbség nevében, hogy bárki is a másodrangú állampolgárok pozíciójába helyezze az itt élő kisebbségeket” – olvasható a Híd nyilatkozatában, amelyet Kovács Nicolett szóvivő ismertetett.
    „Robert Fico a nemzetállam-építés tejes felvállalásával ismét rámutatott, hogy hol is látja a kisebbségek helyét Szlovákiában. Számára első helyen áll a szlovák nemzet, amely egyben az állam birtokosa, utána jönnek a kisebbségek, amelyek pedig a megtűrtek kategóriájába tartoznak” – tolmácsolta Berényi József, az MKP elnökének álláspontját az MTI-nek Fiala Ilona szóvivő.
    „Fico egyben üzenetet fogalmazott meg Magyarország irányába is, ahol sokan illúziókat kergettek a mostani mosolydiplomácia miatt” – vélekedett Berényi.
    Nyilatkozatában mindkét párt rámutatott arra, hogy Fico a kisebbségek elleni támadásával az ország súlyos szociális és gazdasági gondjairól próbálja meg elterelni a figyelmet.

MTI

hirdetés
Previous articleAz MKP és a Híd Besztercebánya megyében megállapodott a választási együttműködés kereteiről
Next articleFico megmutatta igazi arcát