Kezdőlap BELFÖLD Felmérés: Pellegrini és Čaputová a legmegbízhatóbb szlovákiai politikusok

Felmérés: Pellegrini és Čaputová a legmegbízhatóbb szlovákiai politikusok

262
MEGOSZTÁS

Peter Pellegrini kormányfőt és Zuzana Caputovát, az újonnan megválasztott államfőt tartják Szlovákiában a legmegbízhatóbb politikusoknak.

    Pellegriniben, aki a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagja, a megkérdezettek 51,6 százaléka, Caputovában pedig 49,4 százaléka bízik – derült ki a pozsonyi Fokus ügynökség felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra.     Ugyanakkor Pellegrini és Caputová az a két politikus, akiknek a pozitív megítélése magasabb a negatív véleményeknél. Pellegriniben a megkérdezettek 45,3 százaléka, Caputovában pedig 43,3 százaléka nem bízik meg.     Rajtuk kívül az összesen 15 nevet tartalmazó listán mindenkinél magasabb a bizalmatlansági, mint a bizalmi ráta százaléka.
    Az ismert politikusok közül Andrej Kiska leköszönő köztársasági elnök az ötödik: benne az emberek 31,9 százaléka bízik, míg 64,2 százaléka nem. Az elmúlt években Kiska rendszeresen vezette a politikusok megbízhatósági listáját, támogatottsága az utóbbi időben azonban csökkenő tendenciát mutat. Az elnöki palotából való távozása után Kiska pártot alapít, és aktív marad a nagypolitikában,
    Hasonló helyzetben van két korábbi nagyon népszerű politikus is: Robert Fico volt sokéves kormányfő, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt elnöke és Bugár Béla, parlamenti alelnök, a magyar-szlovák Most-Híd párt elnöke. Fico a mostani felmérésben a 11. helyen végzett, az emberek 23,9 százaléka bízik benne, 72,8 százalék azonban nem. Bugár most a 14. a listán, 23,1 százalék bízik benne, míg 73,5 százalék nem.
    Andrej Danko, a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt és a törvényhozás elnöke a 10. helyen végzett, 25, 8 százaléka tartja hiteles politikusnak, míg 69,9 százalék nem bízik benne.

MTI

fotó: Jakab, dunataj.sk

hirdetés