HAZA GAZDASÁG Felmérés: A lakosság 66%-a a ruhavásárláson spórolna, ha nehéz helyzetbe kerülne

Felmérés: A lakosság 66%-a a ruhavásárláson spórolna, ha nehéz helyzetbe kerülne

347
hirdetés

Ha a háztartásoknak spórolniuk kellene, 66%-uk a ruhavásárlást fogná vissza. A megkérdezettek 55%-a olcsóbb nyaralást választana, vagy egyáltalán nem menne nyaralni. Ez derül ki a KRUK felméréséből.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

Ha anyagi gondok állnának elő, a szórakozásra, például az étterem- vagy mozilátogatásra fordított kiadásokat a válaszadók 54%-a fogná vissza. A háztartások 46%-a válaszolta azt, hogy ilyen helyzetben kizárólag a legszükségesebb élelmiszereket venné meg. 2022 végén a háztartások 52%-a válaszolta azt, hogy az energiafogyasztást csökkentené, most a válaszadók 41%-a mondta ezt.
„Ha rosszra fordulna a helyzet, a lakosok nagyon helyesen elsősorban a nem feltétlenül szükséges árucikkek megvásárlását korlátozná. Az energiaárakat továbbra is szabályozzák az országban, és a lakosok már nem sok lehetőséget látnak arra, hogy az energiaköltségeken spóroljanak. Emellett nagyon igyekeznek, hogy a gyerekek oktatására és szabadidős tevékenységeire szánt költségeket ne kelljen csökkenteniük” – mondta Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója.
Az előző évhez képest 28%-ról 23%-ra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik az egészségükre szánt kiadásaikat csökkentenék. 12%-ról 10%-ra csökkent azoknak a szülőknek a száma, akik korlátoznák a gyerekeik oktatására és szabadidős tevékenységeire fordított kiadásokat.
„A férfiak több mint harmada, és a nők több mint negyede nehéz pénzügyi helyzetben a megtakarításaira támaszkodna. A megkérdezettek közel tizede megpróbálna tárgyalni a hitelezőkkel a törlesztőrészletek csökkentéséről” – mondta Palendalová, és hozzátette, kevesen válaszolták azt, hogy rokonoktól kérnének segítséget, vagy pénzintézettől kérnének hitelt.
A férfiak 5 százaléka, a nők 3 százaléka venne fel kölcsönt azért, hogy rossz anyagi helyzetét megoldja. Ők inkább rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget.

TASR

hirdetés
Previous articleLegkésőbb szeptember végéig elkészülhet a komáromi stadion
Next articleAki selyés kisgimis akar lenni, annak érdemes a délután folytatódó nyílt napra elmenni