HAZA RÉGIÓ Legkésőbb szeptember végéig elkészülhet a komáromi stadion

Legkésőbb szeptember végéig elkészülhet a komáromi stadion

405
hirdetés

Bár Komáromban már több éve égető téma a komáromi stadion átépítése és bővítése, az időközben sorra került huzavonák után a tervezett munkálatok csak 2023 májusában kezdődtek meg. A február 15-én tartott városi önkormányzati ülésen elhangzott: az azóta történt, ám behozható kis csúszás ellenére, vélhetően ez év szeptember végéig befejeződik a komplexum korszerűsítése. A képviselőtestület tudomásul vette a beruházásról szóló újabb negyedéves jelentést, amire korábban a támogatásáért cserébe kötelezte a Komáromi Football Clubot, a KFC-t.

Két szárnnyal bővül a főépület

A tegnapi testületi ülésen Keszegh Béla, Komárom független polgármestere felidézte: a stadion alatti telkek továbbra is Komárom város tulajdonát képezik, miközben azokat 20 évre, jelképes 1 euróért kapta bérbe a KFC. Sőt, az önkormányzat vállalta, hogy a létesítmény felújítása után 4,1 millió euróval, azaz évi 205 ezer euróval is segíti majd a klub működését.

Ég veled, régi Panoráma szálló!
„Örülünk a megújuló stadionnak, s még inkább örülnénk annak, ha egy I. ligás focicsapatunk is lenne. Szorítunk, hogy ez is jól alakuljon”

– jegyezte meg Keszegh. A város támogatásért cserébe elvárja, hogy a KFC a vonatkozó lépéseiről folyamatosan tájékoztassa Komárom városát. Köztudott, hogy korábban akadozott a két fél közti kommunikáció…

Mindenfelé méretes földkupacok látványa tárult elénk

Komárom város ifj. Bende István városi képviselő (4KN) személyében már egy fővel jelen van a KFC vezetésében főleg azért, hogy áttekintése legyen az építkezés folyamatáról, a városi támogatás felhasználásáról, és elősegítse a felek közti párbeszédet.

„Alá tudom támasztani, hogy menetrendszerűen haladnak az említett munkálatok. Bár volt egy kis csúszás, s amiatt azok befejezése egy hónappal kitolódott volna, de azt a kivitelezők be tudják hozni, s nem veszélyezteti a tervet, hogy a létesítményt legkésőbb szeptember végén, a következő bajnoki idény kezdetéig majd át lehessen adni.

„Örvendetes, hogy már jó a KFC és Komárom város közti együttműködés, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy tudunk tárgyalni a trafóállomások mielőbbi elhelyezéséről, nehogy emiatt álljanak le a munkálatok”

– tájékoztatott ifj. Bende István.

A főépületnél szorgoskodtak a szakemberek

Utána Kovács Dávid (4KN), a városi sportbizottság elnöke kapta meg a szót. Rámutatott: sokan még mindig nem tudják, hogy mire is költhető és mire nem a 2025-től folyósítandó, évi 205 ezer eurós városi támogatás. Ezért a polgármestert megkérte, ismételje meg az ezzel kapcsolatos, korábbi válaszát.

Miről árulkodik ez a leparkolt járgány?

„Már a szerződésünk megkötésekor egyértelműen leszögeztük, hogy ezt az összeget nem a KFC kapja meg a saját céljaira, hanem abból majd a stadion rezsiköltségeit kell kifizetni. Az évi 205 ezer euróból esetleg megmaradó pénzből pedig előreláthatólag egy külön számlán felújítási alap képződhetne, amiből a 20 év alatt adódó, állagmegóvó javítások árát lehetne kifizetni. Tehát ez a pénz például a játékosok fizetésére nem költhető” – fejtette ki Keszegh Béla.

Nos, ezek nem méretes vakondtúrások…

Andruskó Imre városatya (Magyar Szövetség) a hallottak kapcsán megjegyezte, hogy ez esetben reális összegről van szó. Mint mondta: érdemes lenne alternatív forrást is találni arra az esetre, ha e támogatás a rezsiköltségekre később nem bizonyulna elegendőnek. Hozzátette: másutt van már arra konkrét példa, hogy egy tágas stadion kifűtésére nincs elég pénz. Végül az önkormányzat tudomásul vette a beruházásról szóló, aktuális negyedéves jelentést.

Van, ami már csak az emlékezetünkben él…

Pénteken szemrevételeztük a gőzerővel folyó munkálatokat és azok nyomait. A focipálya körüli beton- és földkaréjok lebontása után annak rekonstrukciója következett, s a szurkolók majd új lelátóknak is örülhetnek. A felújítás a stadion főépületének átépítésével és két szárnnyal történő bővítésével zárul. A készülő UEFA 3-as besorolású, hozzávetőleg 5 ezer férőhelyes létesítményhez fűtött pálya és modern stadionmegvilágítás is párosul. A komáromiak remélhetőleg az idén ősztől már a jenlenkor igényeit minden tekintetben kielégítő stadionban szurkolhatnak a KFC csapatának.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleRekviem a munkaszolgálatosokért – egy megrázó szenvedéstörténetről a komáromi nyugdíjasklubban
Next articleFelmérés: A lakosság 66%-a a ruhavásárláson spórolna, ha nehéz helyzetbe kerülne