HAZA KULTÚRA Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban: Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat

Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban: Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat

641
hirdetés

Folyamatos eredményes munka és a kerek jubileumhoz méltó, kétrészes „hetvenkedés” jellemezte a hivatásos komáromi színtársulat 70. ünnepi évadát. Az elért eredményekről és a 2023/24-es évadra vonatkozó tervekről a június 28-án tartott évadzáró sajtótájékoztatón számolt be Gál Tamás, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, valamint Varga Emese művészeti vezető a média képviselőinek.

A KJSZ épületének csalogató főbejárata
(Fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

Varga Emese elmondta: ősszel némi félelemmel vágtak neki az ünnepi, 70. évadnak, hiszen a covidos évek után szűkös forrásokból kellett kihozni, amit lehetett, és felmerült, hogy mindez a jubileum fényében nem lesz-e végül kevés.

Aztán menet közben több kezdeményezés is beért, sikeresnek bizonyultak azok az események, amelyeknek nem volt előzménye a színházban, és a „testvérszínházak” vendégelőadásait is örömmel fogadta a közönség. Egyebek mellett ennek köszönhetően sűrű, kiteljesedett évadot zárhatott a színház.


Varga Emese művészeti vezető: ” Sűrű, kiteljesedett évadot zárhatott a KJSZ”
(Fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

Több fontos eseményt, új kezdeményezést, illetve veszteséget és elismerést is kiemeltek az évadból.

„A Hetvenkedünk! elnevezésű októberi és februári gála között lezárult egy korszak a színház történetében. 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a Magyar Területi Színház (MATESZ) alapító tagja, aki 1952-től az 1989-es évi nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt (ő volt az alapító nemzedék utolsóként távozó tagja). 2023 januárjában pedig Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúzott a színház, akinek pályafutása 1953-ban az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult, majd annak megszűnése után, az 1959/60-as évadtól Komáromban folytatódott” – hangzott el.


Gál Tamás, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a KJSZ igazgatója
(Fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

Ugyancsak büszkeséggel idézték fel, hogy március 14-én Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja (akit 2022 novemberében 80. születésnapja alkalmából köszönthetett a színház). Mokos Attila színművész ugyanakkor Jászai Mari-díjat vehetett át, nem sokkal később pedig elnyerte a szlovákiai filmes Oscart is, ráadásul két kategóriában: a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő díját is átvehette a Nap a hálóban elnevezésű gálán.


A Hetvenkedünk! című gálaműsor egyik pillanata
(Fotó: Komáromi Jókai Színház)

A Komáromi Jókai Színház az ünnepi évadban 158 előadást játszott, amiből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet. Az évadzáró társulati ülésen a színház társulatának és dolgozóinak a szavazatai alapján

Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat: az évad legkiemelkedőbb alakításának járó „házi elismerést” a fiatal színművész Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásával érdemelte ki.

A színház művészeivel a nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség. Akkor a Bérletek éjszakáján,  a komáromi Egressy Béni VMK-val közösen népszerűsítik az új évad műsorát.


A színház társulatának és dolgozóinak a szavazatai alapján Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat
(Fotó: Komáromi Jókai Színház)

Minderről és a következő, azaz a „tükrök évadára” vonatkozó tervekről további részleteket majd a Magyar 7 hetilap július 6-i számában olvashatnak.


A Pál utcai fiúk című sikerdarab egyik részlete
(Fotó: Komáromi Jókai Színház)

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleEltiltották a vezetéstől, karambolozott, elmenekült a helyszínről és drogot is találtak nála …
Next articleMágneses magrezonancián alapuló emlődiagnosztika a Komáromi Kórházban